• Fakta, statistik & begrepp

  Vi har fått svar!

  Tidigare i höstas tog vi upp ett förslag om att införa vegansk kost vid representation, evenemang och möten som tagits upp i stadsdelsnämnden centrum i Göteborg. S valde att inte rösta alls, utan la ner sina röster. Vi frågade varför – och nu har vi fått svar!

  Kort bakgrund
  Ett förslag om att införa vegansk kost som norm i Göteborgs stadsdelsnämnd i centrum las av Fi. Förslaget fick positivt feedback i tjänstemansutlåtandet, då det ligger i linje med stadens miljö- och klimatmål och hade minskat kostnader. SD, M och L röstade emot förslaget. MP och Fi röstade för. S la ner sina röster. Vi undrade hur S motiverade detta, när forskningen så glasklart visar att vi måste gå över till en mer växtbaserad kost för att nå utsläppsmålen. ( Se IPCC rapport från i somras) Förslaget gällde alltså endast mat som nämnden själv köpte in.

  Svaret till varför S valde att lägga ner sina röster är följande:

  ”Vi tycker att miljöfrågor är av högsta vikt, och vi inser att vi måste äta mycket mindre rött kött för en hållbar framtid. Vi tycker dock att förslaget är alltför drastiskt. Det är fortfarande mycket få som är strikta veganer i vårt samhälle, och vi anser inte detta vara rätt väg att förändra medborgarnas syn på vad som är mest rätt att äta.

  Vi ställde då en rad följdfrågor. Bland annat om hur S resonerar kring att detta går emot Göteborgs åtagande kopplat till Klimat 2030 och stadens eget klimatstrategiska program, men dessvärre utan att få svar. S svarande inte heller på om de hade några andra förslag för att minska klimatpåverkan från maten… Så här löd följdfrågorna vi ställde till politikerna från S i nämnden:

  ”Ursäkta, nu hänger vi inte riktigt med. Om ni tycker att citat ”miljöfrågor är av högsta vikt”, hur kan ni då rösta emot förslag på lösningar?

  Motionen handlar ju inte om att folk ska bli strikta veganer, förslaget handlade ju om vad för mat nämnden ska servera för skattebetalarnas pengar. Det är ju fortfarande fritt fram att äta hur mycket kött och mejeriprodukter man vill hemma. Hade nämnden tagit sitt ansvar så hade ni här haft ett ypperligt tillfälle att visa att vegansk mat inte alls är något kontroversiellt och på så sätt kunna inspirera andra att våga prova. Dessutom hade skattebetalarna tjänat på det rent ekonomiskt.

  Det här beslutet går dessutom emot stadens klimatstrategiska program och Göteborgs stads åttagande kopplat till Klimat 2030 där det står följande:

  Ur det klimatstrategiska programmet: ”Strategin innebär att vi ska minska konsumtionen av livsmedel som har stor klimatpåverkan. Nötkött och mejeriprodukter har störst klimatpåverkan men även fläskkött, fågel och fisk ger betydande klimatpåverkan. De livsmedlen ersätts framför allt med vegetabiliska produkter.” och ”Vid våra evenemang och möten ska vi välja livsmedel med låg klimatpåverkan.”

  Från stadens åtagande kopplat till Klimat 2030: ”Klimatmedveten konsumtion – Minska klimatpåverkan från mat i våra verksamheter”

  Vad är er plan för att minska klimatpåverkan från maten i de kommunala verksamheterna? Har ni några andra, egna förslag på gång från Socialdemokraternas sida för att minska klimatpåverkan från maten? Berätta gärna! Kommer ni driva frågan om att införa en vegetarisk norm istället för en vegansk, eftersom den känns ”allt för drastiskt”?”

  Men varför spelar då ett litet beslut på lokal nivå någon roll? Det spelar roll för att om Parisavtalet och 2-graders målet ska kunna uppnås, så måste mängder av beslut som minskar utsläppen fattas på lokal nivå – i en rasande takt. Många beslut fattas på just kommunal nivå, och därför är det viktigt att även kommuner agerar i linje med forskningen! Det är anmärkningsvärt att politiker påstår att ”miljöfrågor är av högsta vikt” och sedan fattar beslut som går tvärt emot det man säger. Det är inte att leda, det är att vilseleda!

  De beslut som fattas på lokal nivå är dessutom lättare för medborgare att påverka, och därför uppmuntrar vi er att titta närmare på vilka beslut som fattas i er hemkommun. De mesta är offentliga handlingar och brukar vara enkelt att hitta på kommunens hemsida.

  Men misströsta inte: Det finns flera kommuner där ute som har tagit på sig ledartröjan! Mer om dem i kommande inlägg 🙂

  Bild från den senaste globala klimatstrejken i december 2019 i Göteborg
 • Tankar & funderingar

  30 år från nu

  Nästa vecka är det 30 år sedan Berlinmuren föll. En händelse som då var overklig för många och som få trodde att de skulle få vara med om. En revolution som gick fredligt till och som förändrade världen. 

  Det är också ungefär 30 år kvar tills hela världen behöver bli fossilfri. År 2050 måste varenda kotte på jorden vara nere på under 1 ton CO2e per person. Vi måste också ha börjat binda och fånga in koldioxid från atmosfären i STOR skala, om vi ska lyckas begränsa uppvärmningen och undvika en katastrof. Om 30 år! Samtidigt måste vi i de rika länderna ställa om betydligt mycket snabbare för att det hela ska vara möjligt.

  Det kan tyckas svindlande. Omställningen är så stor och tiden så knapp. Då kan det vara skönt att påminna sig om att det till synes omöjliga faktiskt har hänt förut, och kommer att ske igen när vi blir tillräckligt många som kräver förändring. Vår lilla blågröna planet som är hem till allt och alla vi älskar är värd att kämpa för! 💪🌍❤

  Printscreens från SVT Nyheters korta reportage om murens fall

 • Medresenärer

  De lever på 1 ton CO2e per år

  Hur är det att leva på 1 ton CO2e per år? Går det att göra i Sverige? Och går det verkligen att resa både till Italien och till riksgränsen och hålla sig inom budgeten? Vi har intervjuat två som har testat och frågat dem vad de största utmaningarna är och hur en gör för att själv komma igång.

  I Sverige ligger våra utsläpp på ca 10 ton per person och år. Om alla skulle göra som Adam och Viola så skulle våra utsläpp sänkas drastiskt. Det är hoppingivande! Det går att ställa om från fossilberoendet – om vi vill och bestämmer oss. Läs hela intervjun nedan.

  Viola och Adam – Två inspirationskällor!

   Berätta lite om er själva! Vilka är ni?

  Vi växte båda upp i Täby strax norr om Stockholm. Efter gymnasiet flyttade Adam upp till Åre och utbildade sig till skidinstruktör. Viola jobbade i Stockholm efter gymnasiet, men flyttade upp till Åre två år senare. Vi stormtrivs i Åre där vi njuter av allt bergen har att erbjuda – skidåkning, klättring, löpning, cykling, osv.

  Ni har som ett projekt under ett år försökt leva på 1 ton CO2e per person genom att varje månad väga in på Klimatkontot.se och Klimatsmartsemester.se. Hur det gått har man kunnat följa på Klimatbanta.com. Hur fick ni idéen till projektet?

  Vi har varit intresserade av klimatfrågor i flera år och gradvis ställt om till en växtbaserad kost. Förra sommaren såg vi SVT-serien “Storuman forever” och blev inspirerade att göra något liknande. Vi startade det här projektet för att det kändes rätt att börja med oss själva i omställningen mot en livsstil med mindre klimatpåverkan. 

  Vad vägde ni in på? Hur levde ni innan och vad har ni fått förändra för att minska era utsläpp?

  Vi båda vägde in på 7 ton vardera år 2018. Dock var 5 ton av dem en resa till Indonesien. Största förändringen är att vi uteslutit flyg och vi sålde bilen vi ägde för att minska våra bilresor. Vi har ätit veganskt sedan innan så det var ingen förändring för oss.

  Vilken utsläppskategori, som till exempel transporter eller mat, har varit mest utmanande?

  Bilresor. Trots att vi inte äger någon bil, samåker vi en hel del med våra kompisar. I och med att vi bor i Åre kan vi inte alltid förlita oss på den begränsande kollektivtrafiken och samåker då till träningar varje vecka.

  Är det något som varit lättare än ni tänkt er?

  Att stanna på marken, alltså att avstå från flygresor. Vi har under året åkt till Riksgränsen, Stockholm, Umeå och en resa ner till Italien. Allt detta gjorde vi med tåg istället för att flyga. Det fungerade superbra!

  Har ni stött på några överraskningar?

  Hur mycket våra bilresor släpper ut, trots att vi inte äger en egen bil och alltid samåker.

  Vad är de största fördelarna med att leva mer fossiloberoende?

  Största fördelen är att vi känner att vi gör något som vi brinner för och tycker är viktigt. Det är även positivt för ekonomin att minska sina utsläpp.

  Hur har omgivningen reagerat på ert projekt?

  Väldigt positivt! Många vänner som vi inte visste var intresserade av klimatfrågor har skrivit till oss, och de flesta vi träffar tycker det är ett spännande projekt.

  Vad är era största, respektive minsta utsläppsposter?

  Största utsläppsposterna är bilresor och mat. Det skiljer sig lite från månad till månad beroende på hur mycket bil vi åker. Matutsläppen ligger konstant på 0,3 ton, vilket är ganska lite jämfört med genomsnittssvensken som släpper ut ca 1,5 ton från sin matkonsumtion. De minsta utsläppen är från konsumtion då vi nästan aldrig köper något. Gör vi det köper vi det oftast begagnat.

  Ni har rest en hel del och verkat haft fantastiska upplevelser under året och är verkligen inspirationskällor för de som vill resa reko! Har ni själva haft några som ni har inspirerats av i ert projekt som ni vill tipsa om?

  Vi har inte direkt haft någon speciell person, men tycker att “ResmedSJ” och “Europarunt.se” Instagram-inlägg om olika resmål i Sverige och Europa är inspirerande.

  Vad tror ni ska till för att alla ska leva på 1 ton per år?

  Baktanken med vårt projekt är att visa att om vi kan leva på 1 ton skulle många andra i Sverige klara av det idag utan alltför stor ansträngning. Däremot tror vi att det krävs en större förändring i samhället innan alla kan ställa om helt. T.ex. bara förnybar el, fossilfria transporter, ökad kollektivtrafik, m.m.

  Finns det några “lågt hängande frukter”, det vill säga enkla åtgärder som hade kunnat ske i samhället för att det hade varit enklare för er att leva på 1 ton?

  Bättre tågförbindelser och ökad kollektivtrafik.

  Vad ska ni göra när projektet är över? Kommer ni fortsätta på resan mot ett fossilfritt liv?

  Vi kommer fortsätta driva bloggen Klimatbanta.com, men kanske inte lika frekvent som vi gör nu. Målet framöver är att kunna leva helt fossilfritt och fortsätta visa andra att det inte behöver vara svårt att minska sina utsläpp.

  Engagerar ni er för klimatet på något annat sätt? Om ja, berätta! Hur har det varit?

  Viola går Naturskyddsföreningens Traineeprogram, vilket innebär att deltagarna får större kunskap i miljöfrågor och de arbeten föreningen driver. Sedan ska deltagarna driva egna projekt i samarbete med andra i föreningen för en bättre värld. Båda har dessutom varit volontärer och aktiva medlemmar i föreningen Protect Our Winters där vi jobbar för att skidindustrin ska minska sina utsläpp. 

  Några insikter, anekdoter eller något annat som ni vill dela med er av?

  Ju mer vi lär oss om klimatfrågor desto mer inser vi hur komplext det är. Det är få saker som är svart på vitt. När man gör en koldioxidbudget så är det dosen som avgör vad som får plats, inte vad man gör. T.ex. måste du inte sluta köra bil för att leva på 1 ton CO2, men du kanske inte kan köra så mycket. Samma gäller med konsumtion, mat och resor. Även om vi åkt tåg hade vi inte kunnat åka till Italien en gång i månaden detta år och fortfarande hållit oss under 1 ton. 

  Hur kom det sig att ni valde att använda er av just klimatkontot.se?

  Efter att ha testat flera olika koldioxidkalkylatorer kom vi fram till att Klimatkontot.se var smidigast att använda och ger oss bäst överblick över våra utsläpp. 

  Hur tänker ni kring elektronik?

  Vi äger varsin uppsättning vanliga elektronikprylar: en dator, en mobil och en kamera. Som med allt när man ska minska sina konsumtionsbaserade utsläpp är det bästa att inte konsumera alls. Därför lagar vi våra prylar så att de håller längre. Adams dator t.ex. är inne på sitt åttonde år och har fått genomgå ett par hemmafix. Om man behöver köpa nytt är det bästa att köpa begagnat. Det kommer fler och fler företag som säljer prylar begagnat.

  Har ni några tankar kring de offentliga utsläppen i Sverige som ligger på drygt 2 ton per capita?

  Vi har valt att inte räkna med de utsläppen i vårt projekt då de är svåra att göra något åt över en natt som med våra privata utsläpp. De offentliga utsläppen går självklart att sänka, men kräver längre tid då man måste ändra samhällsstrukturen.

  Har ni någonsin under året funderat på att ge upp projektet?

  Nej, det är inte så stor uppoffring som många tror.

  Vad vill ni tipsa den som vill börja sin egen resa mot ett fossilfritt liv om?

  Börja med att se över dina största utsläppsposter. Oftast är det mat, resor, konsumtion som orsakar störst utsläpp och gör störst skillnad om du ändrar.

 • Fakta, statistik & begrepp

  Det här är inte okej

  SMHI har kommit med en ny rapport som visar att uppvärmningen går ännu snabbare än tidigare befarat. (Se TV4:as klipp om rapporten här)

  Samtidigt så har vi politiker som sitter vid makten och ”svingar klubban” och som röstar emot förslag till lösningar med hänvisning till ”det finns andra och viktigare politiska frågor att diskutera”.

  Printscreen från nämndens orförandes-Facebook sida
  Hur nämnden röstade i frågan om vegansk kost

  För att lyckas begränsa uppvärmningen till under 2 grader så måste vi ställa om till en mer växtbaserad kost. FN:s klimatpanel IPCC special rapport om markanvändning som kom ut i augusti år ger oss all fakta vi behöver.  Det är mer kostnadseffektivt att agera nu, markanvändningen och vår kost har stor betydelse och det är extremt bråttom om vi ska lyckas undvika de värsta konsekvenserna.

  Det är inte så att lösningarna för att lindra klimatkrisen, som på allvar hotar livet på planeten, inte finns. Men klimatkrisen kommer inte att lösa sig när vi har politiker som röstar emot förslag till lösningar med motiveringen att det finns andra och viktigare politiska frågor.

  Det räcker givetvis inte att bara ställa om till en växtbaserad kost. Vi behöver se över alla sektorer och som det Klimatpolitiska rådet säger, låta klimatpolitiken genomsyra alla områden för att kunna nå målen. Transporter. Energi. Infrastruktur. Utbildning. Finanspolitik. Det är inte radikalt. Det är det som krävs för att vi ska följa Parisavtalet och undvika en 3+ graders värld med enorma risker för liv och säkerhet.

  Att det under de senaste månaderna blivit allt tydligare i den svenska debatten att det finns politiker som med all önskvärd tydlighet visar att man struntar i forskningen är bara ytterligare en anledning till att delta i nästa globala klimatstrejk den 29 november. Vi måste ha politiker som kan ha två bollar i luften samtidigt. Det går att införa klimatåtgärder OCH att diskutera andra problem.

  Det hade varit skönt om vi hade kunnat sitta lugna och invänta nästa val och då rösta bort de politiker som inte gör det som krävs, eller till och med motarbetar de förslag till lösningar som finns. Nu har vi dessvärre inte den tiden. Beslut måste fattas inom denna mandatperioden. Därför så måste vi tillsammans skapa den opinion som behövs för att beslut i rätt riktning ska fattas omgående, för är det något som politiker lyssnar på så är det den allmänna opinionen.

  Det fossilfria livet kommer inte att vara möjligt om inte hela samhället också ställer om. Därför är det så viktigt att vi säger ifrån. För det här är inte okej.

  __________________________________________________________________

  Här kan ni läsa nämndens protokoll från när beslutets tog. Vidare kan ni här läsa motionen med förslaget i sin helhet. Nedan finns printscreens med svar på remisserna från de partier som lämnat ett svar och tjänstemannautlåtandet om motionen. Här finns alla dokument kopplade till nämndens möte och beslut.

  Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna valde att inte delta i beslutet. Vi har sökt de ledamöter som representer S i nämnden och frågat varför. Hoppas på att få en kommentar.

  Svar från M, L och KD
  Svar från SD

  Resan mot ett fossilfritt liv är partipolitiskt obundet. Då vi tidigare har träffat moderaternas ordförande i Göteborg så väljer vi nu att publicera detta som motvikt och för att visa att vi inte tar ställning för eller emot enskilda partier. Vi vill lyfta förslag som kommer att underlätta, eller tvärt om, försvåra till omställningen till ett fossilfritt liv. Detta förslag är ett exempel på detta.

 • Goda exempel

  Vi är nominerade!

  Vi har blivit nominerade i kategorin “Folkets röst” för årets mest hållbara idé av Göteborg Energi.

  “Tänk:Om är stipendiet för idéer och projekt som bidrar till en mer hållbar vardag. Projektet är ett led i Göteborg Energis omfattande arbete med hållbarhet och miljöfrågor. I år består stipendiet av totalt 800 000 kronor som kommer fördelas mellan de olika stipendiaterna. Nu är årets ansökningsperiod slut och vi behöver din hjälp med att utse vinnarna.”

  Här kan ni gå in om ni vill ge oss en röst. Omröstningen stänger nu på söndag 27 oktober. Det går snabbt att rösta och hade betytt jättemycket för oss! 🙂

 • Fakta, statistik & begrepp

  Win-win-win

  ”Av det totala antalet bilresor är ungefär hälften kortare än 5 kilometer. I tätort är i allmänhet runt 80 procent av bilresorna kortare än 3-4 kilometer.” (Källa: Trafikverket)

  Samtidigt så kommer det hela tiden nya rapporter om att vi blir alltmer stillasittande. Den årliga Hälsorapporten som Apoteket nyligen publicerade visar att stillasittandet ökar från redan höga nivåer och att flest stillasittande finns i gruppen 18-29 år.

  Svenskarna är inte ensamma om att röra på sig för lite. Omkring 1,4 miljarder av jordens befolkning rör sig så pass lite att det medför en ökad risk för ohälsa, och allra minst rör man på sig i rikare länder. Detta visar en vetenskaplig artikel som publicerades i The Lancet Global Health 2018. De är i regel även de rikaste länderna som står för de högsta utsläppen av växthusgaser per capita.

  I Sverige rör sig nästan var fjärde vuxna för lite, vilket medför en ökad risk för välfärdssjukdomar. Samtidigt så ökar den psykiska ohälsan, som kan lindras av – just det – fysisk aktivitet! (Källa: Anders Hansen, Hjärnstark)

  Tänker ni också vad vi tänker?! Att mycket av den här problematiken går att lösa med något så enkelt som en cykel!

  Cykeln är inte bara är bättre för ens egna hälsa och klimatet jämfört med bilresor, cykeln är dessutom överlägsen bilen när det kommer till trängselproblematiken och luftföroreningar, som också är två vanligt förekommande problem i urbana miljöer. Snacka om win-win-win!

  De finns de som hävdar att vi måste ha ny teknik för att lösa klimatkrisen, och självklart behöver vi utveckla teknik som CSS, men för att komma igång och börja minska utsläppen behöver vi ingen ny teknik! Majoriteten av lösningarna finns redan precis framför näsan på oss. Det är bara att sätta igång och börja trampa mot det fossilfria livet och bättre hälsa! 😃

  Bilderna i inlägget kommer från utställningen Cyklar på Mölndals Museum. Utställningen har blivit förlängd och kommer att hålla öppet till 5 januari 2020. Fri entré. Vi kan varmt rekommendera ett besök! Perfekt aktivitet för er som har höstlov och befinner er på västkusten.

  Ps. Är det någon här som vågar haka på utmaningen att aldrig ta fossilbilen under milen? Eller åtminstone inte på resor som är under 5 km?

 • Tankar & funderingar

  Är det kört?

  När det väl går upp för en att vi befinner oss mitt i en klimatkris, och att de flesta trots det väljer att fortsätta som vanligt och politikerna fortsätter vara passiva, är det lätt att få känslan av att det kört. Att det inte spelar någon roll vad man gör, när så mycket fortfarande går åt fel håll.

  Vi måste göra det som tycks vara omöjligt. Halvera utsläppen till 2030 och sedan nå negativa utsläpp. Men vet ni vad trösten är? Det har gjorts förut!

  Stora system, som till en början tycktes omöjliga att rubba, har förändrats förr. Slavhandeln, rösträtten, medborgarrättsrörelsen, är bara några exempel. Det är inte lätt att förändra världen, men det är inte heller omöjligt.

  För att citera Margret Mead: ”Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.” Självklart kommer stora systemförändringar att ske igen.

  Överallt börjar nu människor att vakna upp. Tillsammans kämpar vi sida vid sida, världen över, för en morgondag vi ska våga längta efter. Det finns mycket som kommer bli annorlunda. Ingen vet hur det kommer att sluta och det kan såklart vara skrämmande.

  Ingen generation har tidigare haft möjligheten att påverka förutsättningarna för allt liv på planeten på samma sätt som vi har. Aldrig förr har mänskligheten stått inför så här stora utmaningar. Aldrig heller har vi stått inför så här stora möjligheter. Det är det som är tjusningen med den tiden vi lever i.

  Att vi inte vet hur det kommer sluta betyder inte att vi ska ge upp och sluta kämpa för en bättre framtid, tvärt om. Det är precis som med ens egna lilla liv på den här planeten. Ingen vet om man kommer bli påkörd av bussen och dö imorgon, men det hindrar oss inte från att försöka sträva framåt och göra det bästa möjliga vi kan av våra liv, trots ovissheten. Det är samma sak med klimatkrisen.

  FN:s 1,5 graders rapport från förra året visade att var enda gram som vi inte släpper ut har betydelse. Det är en enorm skillnad på 1,5 grad och 2 graders uppvärmning. Självklart spelar det roll vad vi gör! Kanske mer nu än någonsin tidigare.

  I en undersökning från 2017 när 400 klimatforskare och experter frågades om de tror att det går att lösa klimatkrisen svarade 95 procent ”ja, det blir svårt, men är möjligt”. (Källa: Solitaire Townsend, 2018)  Om de främsta experterna på ämnet tror att det går, varför ska vi då tvivla, bara för allt vi ser är svara rubriker?

  Maja Rosén sammanfattar det hela bra i Flygpratarguiden:

  ”Då och då stöter jag på människor som säger att de inte tycker att det är någon idé att försöka lösa klimatkrisen eftersom ”det ändå är kört”. Det här är en farlig inställning, eftersom det riskerar att bli en självuppfyllande profetia. Om alla tror att det är kört kommer vi förstås inte att lyckas lösa klimatkrisen. Detsamma gäller lyckligtvis det motsatta – om alla tror att vi kan lösa klimatkrisen kommer vi att göra det. Det finns ju en väldigt enkel lösning, nämligen att minska utsläppen. Den största utmaningen är att få fler att inse att det är möjligt att rädda klimatet. Om man tror att det är möjligt att lösa klimatkrisen agerar man nämligen på ett sätt som faktiskt gör det. Det är viktigt att vi blir fler som tror och arbetar för att det går att lösa klimatkrisen, då vi tenderar att agera mer i linje med det vi tror på. Om vi tror att det går att lösa klimatkrisen så ökar också vårt beteende som för oss närmare en lösning.”

  Dessutom har vi nu chansen att bygga en bättre värld samtidigt som vi gör oss fria från fossilberoendet. Det är ju inte så att vår värld och det system vi lever i nu är perfekt? Det är fullt av brister och orättvisor som går att lösa eller lindra när vi ställer om, Att exempelvis satsa mer på solenergi är inte bara bra för klimatet, det är också bra för demokratin, då energin och produktionen kommer närmare den enskilda människan och bort från monopolstrukturer.

  Det finns forskning som visar att det finns svaga samband mellan välbefinnande och utsläppsnivåer. (Källa Andersson mfl., 2014) Det går alltså att leva ett gott liv och samtidigt minska sina utsläpp. Världen kommer att vara annorlunda, men det behöver inte betyda att den blir sämre.

  Nästa gång du hör att någon säger att det inte spelar någon roll, svara med att inget påstående kan vara mer fel. Aldrig förr har vad vi gör och inte gör spelat så stor roll som nu.

 • Medresenärer

  Kom på workshop i november!

  Vi är glada och stolta att nu kunna berätta att vi kommer att vara en del av Göteborgs största hållbarhetsfestival Framtidsveckan, tillsammans med GreenhackGBG.

  Vad? Vi kommer att hålla i en workshop för personer som vill vara med och haka på #resanmotettfossilfrittliv. Under trevliga former kommer vi att väga in tillsammans och sedan kommer vi under ett halvår försöka minska vårt gemensamma klimatavtryck. Därefter kommer vi att träffas igen för att se hur vi kan gå vidare. Kom ihåg att det räcker att du ändrar en enda (1!) sak för att vända din utsläppskurva neråt. Du kommer kunna få råd och stöttning under hela perioden.

  Vem? Alla kan vara med! Oavsett om du väger in på 3 eller 33 ton. Det enda du behöver är en ambition om att försöka sänka ditt utsläpp. Inga förkunskaper krävs. Ligger du redan på riktigt låga utsläpp är du såklart fortfarande varmt välkommen, eftersom du kan inspirera andra.

  Varför? För att vår framtid på den här planeten står på spel. För att vi kan. För att vi vill. För att det kommer bli kul. För att det är dags att göra något. För att vi vill träffa andra som vill vara en del av lösningen. Det finns lika många anledningar att haka på #resanmotettfossilfrittliv som det finns medresenärer.

  Vi är övertygade om att alla har glädje av att väga in sitt klimatavtryck. Det ger en kunskap om att det är fullt möjligt att minska sitt utsläpp från genomsnittet på 10 ton CO2e per år rejält, och ändå leva ett roligt och innehållsrikt liv!

  När? Torsdagen den 7 november 2019 klockan 18:00-20:15

  Var? På Frilagret i Göteborg

  Hur? Anmäl dig genom att maila info@resanmotettfossilfrittliv.se och döp mailet till ”Framtidsveckan 2019”. Begränsat antal platser, först till kvarn.

  Vi är själva långt ifrån perfekta, men vi är glada att tillsammans vara på väg mot det fossilfria livet. Hoppas du vill hänga med oss – Framtiden är fossilfri!

  Hela programmet till Framtidsveckan 2019 hittar ni här och vår programpunkt kan ni läsa mer om här. Vi har även ett facebook-event som ni kan anmäla er till, som ni hittar här.

  / Linnéa, Henrik, Taraneh, Sally och Clara

 • Medresenärer

  Vad kan jag göra?

  Nog tjatat om vad politikerna borde göra. Vad kan vi själva göra som individer för att vara en del av lösningen?

  Här kommer några förslag:

  1. Väg in ditt klimatavtryck och minska det. En hållbar nivå ligger på cirka 1 ton per person och år, men till så låga nivåer är det klurigt att nå till idag. Sätt därför som första delmål att försöka halvera ditt klimatavtryck. Att se över sina transportvanor brukar ge snabba resultat. Glöm inte att dela med dig av din invägning under #resanmotettfossilfrittliv – så du kan inspirera andra.

  2. Prata med andra om krisen! De flesta är inte klimatbovar för att de vill vara onda, utan för att de flesta inte vet om hur allvarligt läget är. Dessutom tenderar vi att göra som andra i vår omgivning. Genom att själv gå före och prata med andra, så kan man därför påverka mycket mer än man tror. (Denna punkt underlättats om du börjat med punkt 1, eftersom man får något större trovärdighet om man själv agerar 😅)

  3. Engagera dig tillsammans med andra! Ensam är inte stark. Men genom att engagera sig tillsammans kan man gemensamt göra stor skillnad. Det finns många grupper som på olika sätt arbetar med klimatkrisen, så det finns garanterat något som passar för alla. Vi håller oss på jorden, Extinction rebellion, Naturskyddsföreningen, Klimatriksdagen, Klimatstudenterna, Cykelfrämjandet och Skjutsgruppen är några exempel på grupper som gör skillnad och som alla drivs av engagerade personer.

  4. Hör av dig till dina lokala politiker eller engagera dig i ett parti. Det fina med att leva i en demokrati är att det går att påverka vilka beslut som fattas! I flera kommuner finns det tex. möjligheter att skicka in medborgarförslag.

  5. Påverka på jobbet, i skolan, i affären, idrottsföreningen – eller i vilka sammanhang just du befinner dig i. Lyft klimatfrågan och kom med förslag på hur ni kan minska era utsläpp. Kan ni ta tåget till nästa konferens istället för flyget? Har ni en miljöpolicy och om ja, hur följs den upp?

  Och nej, ingen kan ensam göra allt, men de flesta av oss kan göra betydligt mycket mer än vad vi tror – bara vi bestämmer oss! 💪

  Vi har full förståelse för att det här kan kännas övermäktigt, men kom ihåg att inga stora samhällsförändringar har skett utan ansträngning och att det blir lättare när man väl har kommit igång! Så testa att börja med en punkt och se hur det går. Engagemang föder engagemang, så det viktigaste är att komma igång och göra något.

  Dessutom går det att påverka! Det är bra att komma ihåg, eftersom det gör att det kännas mer motiverande att komma igång och fortsätta. Idag beslutade till exempel regeringen att säga nej till att koppla fossilgas på stamnätet, efter år av påtryckningar från privatpersoner och miljöorganisationer. Hurra! En viktigt delseger på vägen mot det fossilfria livet.

  Dela gärna vidare och tagga någon som du vill ha med dig på Resan mot ett fossilfritt liv!