De lever på 1 ton CO2e per år

Hur är det att leva på 1 ton CO2e per år? Går det att göra i Sverige? Och går det verkligen att resa både till Italien och till riksgränsen och hålla sig inom budgeten? Vi har intervjuat två som har testat och frågat dem vad de största utmaningarna är och hur en gör för att själv komma igång.

I Sverige ligger våra utsläpp på ca 10 ton per person och år. Om alla skulle göra som Adam och Viola så skulle våra utsläpp sänkas drastiskt. Det är hoppingivande! Det går att ställa om från fossilberoendet – om vi vill och bestämmer oss. Läs hela intervjun nedan.

Viola och Adam – Två inspirationskällor!

 Berätta lite om er själva! Vilka är ni?

Vi växte båda upp i Täby strax norr om Stockholm. Efter gymnasiet flyttade Adam upp till Åre och utbildade sig till skidinstruktör. Viola jobbade i Stockholm efter gymnasiet, men flyttade upp till Åre två år senare. Vi stormtrivs i Åre där vi njuter av allt bergen har att erbjuda – skidåkning, klättring, löpning, cykling, osv.

Ni har som ett projekt under ett år försökt leva på 1 ton CO2e per person genom att varje månad väga in på Klimatkontot.se och Klimatsmartsemester.se. Hur det gått har man kunnat följa på Klimatbanta.com. Hur fick ni idéen till projektet?

Vi har varit intresserade av klimatfrågor i flera år och gradvis ställt om till en växtbaserad kost. Förra sommaren såg vi SVT-serien “Storuman forever” och blev inspirerade att göra något liknande. Vi startade det här projektet för att det kändes rätt att börja med oss själva i omställningen mot en livsstil med mindre klimatpåverkan. 

Vad vägde ni in på? Hur levde ni innan och vad har ni fått förändra för att minska era utsläpp?

Vi båda vägde in på 7 ton vardera år 2018. Dock var 5 ton av dem en resa till Indonesien. Största förändringen är att vi uteslutit flyg och vi sålde bilen vi ägde för att minska våra bilresor. Vi har ätit veganskt sedan innan så det var ingen förändring för oss.

Vilken utsläppskategori, som till exempel transporter eller mat, har varit mest utmanande?

Bilresor. Trots att vi inte äger någon bil, samåker vi en hel del med våra kompisar. I och med att vi bor i Åre kan vi inte alltid förlita oss på den begränsande kollektivtrafiken och samåker då till träningar varje vecka.

Är det något som varit lättare än ni tänkt er?

Att stanna på marken, alltså att avstå från flygresor. Vi har under året åkt till Riksgränsen, Stockholm, Umeå och en resa ner till Italien. Allt detta gjorde vi med tåg istället för att flyga. Det fungerade superbra!

Har ni stött på några överraskningar?

Hur mycket våra bilresor släpper ut, trots att vi inte äger en egen bil och alltid samåker.

Vad är de största fördelarna med att leva mer fossiloberoende?

Största fördelen är att vi känner att vi gör något som vi brinner för och tycker är viktigt. Det är även positivt för ekonomin att minska sina utsläpp.

Hur har omgivningen reagerat på ert projekt?

Väldigt positivt! Många vänner som vi inte visste var intresserade av klimatfrågor har skrivit till oss, och de flesta vi träffar tycker det är ett spännande projekt.

Vad är era största, respektive minsta utsläppsposter?

Största utsläppsposterna är bilresor och mat. Det skiljer sig lite från månad till månad beroende på hur mycket bil vi åker. Matutsläppen ligger konstant på 0,3 ton, vilket är ganska lite jämfört med genomsnittssvensken som släpper ut ca 1,5 ton från sin matkonsumtion. De minsta utsläppen är från konsumtion då vi nästan aldrig köper något. Gör vi det köper vi det oftast begagnat.

Ni har rest en hel del och verkat haft fantastiska upplevelser under året och är verkligen inspirationskällor för de som vill resa reko! Har ni själva haft några som ni har inspirerats av i ert projekt som ni vill tipsa om?

Vi har inte direkt haft någon speciell person, men tycker att “ResmedSJ” och “Europarunt.se” Instagram-inlägg om olika resmål i Sverige och Europa är inspirerande.

Vad tror ni ska till för att alla ska leva på 1 ton per år?

Baktanken med vårt projekt är att visa att om vi kan leva på 1 ton skulle många andra i Sverige klara av det idag utan alltför stor ansträngning. Däremot tror vi att det krävs en större förändring i samhället innan alla kan ställa om helt. T.ex. bara förnybar el, fossilfria transporter, ökad kollektivtrafik, m.m.

Finns det några ”lågt hängande frukter”, det vill säga enkla åtgärder som hade kunnat ske i samhället för att det hade varit enklare för er att leva på 1 ton?

Bättre tågförbindelser och ökad kollektivtrafik.

Vad ska ni göra när projektet är över? Kommer ni fortsätta på resan mot ett fossilfritt liv?

Vi kommer fortsätta driva bloggen Klimatbanta.com, men kanske inte lika frekvent som vi gör nu. Målet framöver är att kunna leva helt fossilfritt och fortsätta visa andra att det inte behöver vara svårt att minska sina utsläpp.

Engagerar ni er för klimatet på något annat sätt? Om ja, berätta! Hur har det varit?

Viola går Naturskyddsföreningens Traineeprogram, vilket innebär att deltagarna får större kunskap i miljöfrågor och de arbeten föreningen driver. Sedan ska deltagarna driva egna projekt i samarbete med andra i föreningen för en bättre värld. Båda har dessutom varit volontärer och aktiva medlemmar i föreningen Protect Our Winters där vi jobbar för att skidindustrin ska minska sina utsläpp. 

Några insikter, anekdoter eller något annat som ni vill dela med er av?

Ju mer vi lär oss om klimatfrågor desto mer inser vi hur komplext det är. Det är få saker som är svart på vitt. När man gör en koldioxidbudget så är det dosen som avgör vad som får plats, inte vad man gör. T.ex. måste du inte sluta köra bil för att leva på 1 ton CO2, men du kanske inte kan köra så mycket. Samma gäller med konsumtion, mat och resor. Även om vi åkt tåg hade vi inte kunnat åka till Italien en gång i månaden detta år och fortfarande hållit oss under 1 ton. 

Hur kom det sig att ni valde att använda er av just klimatkontot.se?

Efter att ha testat flera olika koldioxidkalkylatorer kom vi fram till att Klimatkontot.se var smidigast att använda och ger oss bäst överblick över våra utsläpp. 

Hur tänker ni kring elektronik?

Vi äger varsin uppsättning vanliga elektronikprylar: en dator, en mobil och en kamera. Som med allt när man ska minska sina konsumtionsbaserade utsläpp är det bästa att inte konsumera alls. Därför lagar vi våra prylar så att de håller längre. Adams dator t.ex. är inne på sitt åttonde år och har fått genomgå ett par hemmafix. Om man behöver köpa nytt är det bästa att köpa begagnat. Det kommer fler och fler företag som säljer prylar begagnat.

Har ni några tankar kring de offentliga utsläppen i Sverige som ligger på drygt 2 ton per capita?

Vi har valt att inte räkna med de utsläppen i vårt projekt då de är svåra att göra något åt över en natt som med våra privata utsläpp. De offentliga utsläppen går självklart att sänka, men kräver längre tid då man måste ändra samhällsstrukturen.

Har ni någonsin under året funderat på att ge upp projektet?

Nej, det är inte så stor uppoffring som många tror.

Vad vill ni tipsa den som vill börja sin egen resa mot ett fossilfritt liv om?

Börja med att se över dina största utsläppsposter. Oftast är det mat, resor, konsumtion som orsakar störst utsläpp och gör störst skillnad om du ändrar.

3 reaktioner på ”De lever på 1 ton CO2e per år”

  1. Hejja Adam och Viola!! Väldigt imponerande att gå ned till 1! Nästa gång ni vill resa längre söderöver, och vill ha lite alternativ att hitta tågbiljetter ut i Europa, kolla in nya tågtjänsten http://www.allaboard.eu som gör det lättare att sy ihop en tågresa!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *