Win-win-win

”Av det totala antalet bilresor är ungefär hälften kortare än 5 kilometer. I tätort är i allmänhet runt 80 procent av bilresorna kortare än 3-4 kilometer.” (Källa: Trafikverket)

Samtidigt så kommer det hela tiden nya rapporter om att vi blir alltmer stillasittande. Den årliga Hälsorapporten som Apoteket nyligen publicerade visar att stillasittandet ökar från redan höga nivåer och att flest stillasittande finns i gruppen 18-29 år.

Svenskarna är inte ensamma om att röra på sig för lite. Omkring 1,4 miljarder av jordens befolkning rör sig så pass lite att det medför en ökad risk för ohälsa, och allra minst rör man på sig i rikare länder. Detta visar en vetenskaplig artikel som publicerades i The Lancet Global Health 2018. De är i regel även de rikaste länderna som står för de högsta utsläppen av växthusgaser per capita.

I Sverige rör sig nästan var fjärde vuxna för lite, vilket medför en ökad risk för välfärdssjukdomar. Samtidigt så ökar den psykiska ohälsan, som kan lindras av – just det – fysisk aktivitet! (Källa: Anders Hansen, Hjärnstark)

Tänker ni också vad vi tänker?! Att mycket av den här problematiken går att lösa med något så enkelt som en cykel!

Cykeln är inte bara är bättre för ens egna hälsa och klimatet jämfört med bilresor, cykeln är dessutom överlägsen bilen när det kommer till trängselproblematiken och luftföroreningar, som också är två vanligt förekommande problem i urbana miljöer. Snacka om win-win-win!

De finns de som hävdar att vi måste ha ny teknik för att lösa klimatkrisen, och självklart behöver vi utveckla teknik som CSS, men för att komma igång och börja minska utsläppen behöver vi ingen ny teknik! Majoriteten av lösningarna finns redan precis framför näsan på oss. Det är bara att sätta igång och börja trampa mot det fossilfria livet och bättre hälsa! ?

Bilderna i inlägget kommer från utställningen Cyklar på Mölndals Museum. Utställningen har blivit förlängd och kommer att hålla öppet till 5 januari 2020. Fri entré. Vi kan varmt rekommendera ett besök! Perfekt aktivitet för er som har höstlov och befinner er på västkusten.

Ps. Är det någon här som vågar haka på utmaningen att aldrig ta fossilbilen under milen? Eller åtminstone inte på resor som är under 5 km?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *