Är det kört?

När det väl går upp för en att vi befinner oss mitt i en klimatkris, och att de flesta trots det väljer att fortsätta som vanligt och politikerna fortsätter vara passiva, är det lätt att få känslan av att det kört. Att det inte spelar någon roll vad man gör, när så mycket fortfarande går åt fel håll.

Vi måste göra det som tycks vara omöjligt. Halvera utsläppen till 2030 och sedan nå negativa utsläpp. Men vet ni vad trösten är? Det har gjorts förut!

Stora system, som till en början tycktes omöjliga att rubba, har förändrats förr. Slavhandeln, rösträtten, medborgarrättsrörelsen, är bara några exempel. Det är inte lätt att förändra världen, men det är inte heller omöjligt.

För att citera Margret Mead: ”Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.” Självklart kommer stora systemförändringar att ske igen.

Överallt börjar nu människor att vakna upp. Tillsammans kämpar vi sida vid sida, världen över, för en morgondag vi ska våga längta efter. Det finns mycket som kommer bli annorlunda. Ingen vet hur det kommer att sluta och det kan såklart vara skrämmande.

Ingen generation har tidigare haft möjligheten att påverka förutsättningarna för allt liv på planeten på samma sätt som vi har. Aldrig förr har mänskligheten stått inför så här stora utmaningar. Aldrig heller har vi stått inför så här stora möjligheter. Det är det som är tjusningen med den tiden vi lever i.

Att vi inte vet hur det kommer sluta betyder inte att vi ska ge upp och sluta kämpa för en bättre framtid, tvärt om. Det är precis som med ens egna lilla liv på den här planeten. Ingen vet om man kommer bli påkörd av bussen och dö imorgon, men det hindrar oss inte från att försöka sträva framåt och göra det bästa möjliga vi kan av våra liv, trots ovissheten. Det är samma sak med klimatkrisen.

FN:s 1,5 graders rapport från förra året visade att var enda gram som vi inte släpper ut har betydelse. Det är en enorm skillnad på 1,5 grad och 2 graders uppvärmning. Självklart spelar det roll vad vi gör! Kanske mer nu än någonsin tidigare.

I en undersökning från 2017 när 400 klimatforskare och experter frågades om de tror att det går att lösa klimatkrisen svarade 95 procent ”ja, det blir svårt, men är möjligt”. (Källa: Solitaire Townsend, 2018)  Om de främsta experterna på ämnet tror att det går, varför ska vi då tvivla, bara för allt vi ser är svara rubriker?

Maja Rosén sammanfattar det hela bra i Flygpratarguiden:

”Då och då stöter jag på människor som säger att de inte tycker att det är någon idé att försöka lösa klimatkrisen eftersom ”det ändå är kört”. Det här är en farlig inställning, eftersom det riskerar att bli en självuppfyllande profetia. Om alla tror att det är kört kommer vi förstås inte att lyckas lösa klimatkrisen. Detsamma gäller lyckligtvis det motsatta – om alla tror att vi kan lösa klimatkrisen kommer vi att göra det. Det finns ju en väldigt enkel lösning, nämligen att minska utsläppen. Den största utmaningen är att få fler att inse att det är möjligt att rädda klimatet. Om man tror att det är möjligt att lösa klimatkrisen agerar man nämligen på ett sätt som faktiskt gör det. Det är viktigt att vi blir fler som tror och arbetar för att det går att lösa klimatkrisen, då vi tenderar att agera mer i linje med det vi tror på. Om vi tror att det går att lösa klimatkrisen så ökar också vårt beteende som för oss närmare en lösning.”

Dessutom har vi nu chansen att bygga en bättre värld samtidigt som vi gör oss fria från fossilberoendet. Det är ju inte så att vår värld och det system vi lever i nu är perfekt? Det är fullt av brister och orättvisor som går att lösa eller lindra när vi ställer om, Att exempelvis satsa mer på solenergi är inte bara bra för klimatet, det är också bra för demokratin, då energin och produktionen kommer närmare den enskilda människan och bort från monopolstrukturer.

Det finns forskning som visar att det finns svaga samband mellan välbefinnande och utsläppsnivåer. (Källa Andersson mfl., 2014) Det går alltså att leva ett gott liv och samtidigt minska sina utsläpp. Världen kommer att vara annorlunda, men det behöver inte betyda att den blir sämre.

Nästa gång du hör att någon säger att det inte spelar någon roll, svara med att inget påstående kan vara mer fel. Aldrig förr har vad vi gör och inte gör spelat så stor roll som nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *