Vad kan jag göra?

Nog tjatat om vad politikerna borde göra. Vad kan vi själva göra som individer för att vara en del av lösningen?

Här kommer några förslag:

1. Väg in ditt klimatavtryck och minska det. En hållbar nivå ligger på cirka 1 ton per person och år, men till så låga nivåer är det klurigt att nå till idag. Sätt därför som första delmål att försöka halvera ditt klimatavtryck. Att se över sina transportvanor brukar ge snabba resultat. Glöm inte att dela med dig av din invägning under #resanmotettfossilfrittliv – så du kan inspirera andra.

2. Prata med andra om krisen! De flesta är inte klimatbovar för att de vill vara onda, utan för att de flesta inte vet om hur allvarligt läget är. Dessutom tenderar vi att göra som andra i vår omgivning. Genom att själv gå före och prata med andra, så kan man därför påverka mycket mer än man tror. (Denna punkt underlättats om du börjat med punkt 1, eftersom man får något större trovärdighet om man själv agerar ?)

3. Engagera dig tillsammans med andra! Ensam är inte stark. Men genom att engagera sig tillsammans kan man gemensamt göra stor skillnad. Det finns många grupper som på olika sätt arbetar med klimatkrisen, så det finns garanterat något som passar för alla. Vi håller oss på jorden, Extinction rebellion, Naturskyddsföreningen, Klimatriksdagen, Klimatstudenterna, Cykelfrämjandet och Skjutsgruppen är några exempel på grupper som gör skillnad och som alla drivs av engagerade personer.

4. Hör av dig till dina lokala politiker eller engagera dig i ett parti. Det fina med att leva i en demokrati är att det går att påverka vilka beslut som fattas! I flera kommuner finns det tex. möjligheter att skicka in medborgarförslag.

5. Påverka på jobbet, i skolan, i affären, idrottsföreningen – eller i vilka sammanhang just du befinner dig i. Lyft klimatfrågan och kom med förslag på hur ni kan minska era utsläpp. Kan ni ta tåget till nästa konferens istället för flyget? Har ni en miljöpolicy och om ja, hur följs den upp?

Och nej, ingen kan ensam göra allt, men de flesta av oss kan göra betydligt mycket mer än vad vi tror – bara vi bestämmer oss! ?

Vi har full förståelse för att det här kan kännas övermäktigt, men kom ihåg att inga stora samhällsförändringar har skett utan ansträngning och att det blir lättare när man väl har kommit igång! Så testa att börja med en punkt och se hur det går. Engagemang föder engagemang, så det viktigaste är att komma igång och göra något.

Dessutom går det att påverka! Det är bra att komma ihåg, eftersom det gör att det kännas mer motiverande att komma igång och fortsätta. Idag beslutade till exempel regeringen att säga nej till att koppla fossilgas på stamnätet, efter år av påtryckningar från privatpersoner och miljöorganisationer. Hurra! En viktigt delseger på vägen mot det fossilfria livet.

Dela gärna vidare och tagga någon som du vill ha med dig på Resan mot ett fossilfritt liv!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *