Stefan Löfven hånar oss

Parisavtalet och målet att begränsa uppvärmningen till under 2 grader och att satsa på 1,5 grad är lite som att sätta upp målet att springa på 1:30 på Göteborgsvarvet. Ett högt mål, som inte går att klara utan träning, men som är fullt möjligt om man lägger ner år av dedikerat arbete.

Vår statsminister Stefan Löfven säger ”Jag är inte rädd, vi kan göra något åt detta”. Problemet är bara att Löfven och de andra makthavarna har slutat träna. De har satt ett högt mål, men nu vägrar de att lägga ner jobbet som krävs. Samtidigt säger de åt oss att vara lunga. Att inte vara rädda.

Det är ett hån. Människor dör redan idag och fler står på tur. Våra partiledare väljer att flyga på en festresa samtidigt som miljoner människor världen över går på gatorna och kräver klimaträttvisa. Våra ledare motarbetar aktivt målet genom att subventionera fossila bränslen och samtidigt har de mage att påstå att läget är under kontroll, eller någon annans ansvar.

Våra politiker har inte bara slutat följa träningsplanen. De har slutat träna. De joggar inte ens runt kvarteret. Samtidigt ljuger de oss rakt upp i ansiktet och säger att de följer planen, när de i själva verket motarbetatar den. Utsläppen ökar. Både i Sverige och globalt.

Vi kommer inte att nå målet utan att anstränga oss. Vi kommer framförallt inte nå det genom att ljuga om att vi tränar. Vi måste säga sanningen och ställa om. På alla plan.

Vi som börjat ställa om våra liv, som säger ifrån, som orkar vara jobbiga blir kallade för ”inspirerande” av vår omgivning, samtidigt som de bokar ytterligare en semesterresa och beställer in mer kött och ger oss en like på fb. Dubbelmoralen saknar motstycke.

Det räcker nu. Nu på fredag samlas vi för att visa att vi fått nog. Här drar vi gränsen, som Greta Thunberg sa inför FN.

Vi tänker inte längre se på och sitta tysta när den enda planeten med liv förstörs framför våra ögon. Ni kan håna oss, ni kan förlöjliga oss, men ni kommer inte kunna stoppa oss.

Printscreens från SVT Plays program Luuk & Hallberg, september 2019

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *