11 DOKUMENTÄRTIPS HÖSTEN 2019

Nu när hösten närmar sig tänkte vi tipsa om 11 olika dokumentärer som på olika sätt lyfter klimatkrisen. Det passar perfekt att kura ner sig i soffan framför en skärm eller vira halsduken runt halsen och lyssna på en podd om vår tids största kris i höstrusket!

 • Klimatspår i Sveriges Radio. Om hur klimatförändringarna redan påverkar och har konsekvenser för människor runt om i Sverige.
 • Klotet, som är vetenskapsradions internationella miljöprogram i Sveriges Radio P1. Senaste avsnittet handlar om hur man ska få fler att cykla men alla avsnitt är värda att lyssna på.
 • Prylarnas pris i SR, som granskar hur vårt berg av prylar påverkar miljön och klimatet. Hur saker tillverkas för att köpas och slängas, inte för att köpas och lagas, bland annat.
 • Efter floden. Om vårt viktigaste livsmedel som slösas bort.
 • Klimatets våldsamma konsekvenser. Om hur klimatkrisen kan kopplas till konflikter, social oro och stater i förfall
 • Klimatkrisen. Kort och gott forskarnas starkaste argument.
 • Den stora klimatskandalen (Obs kan bra ses i 7 dagar till!) Om hur de stora oljebolagen mörkat att de känt till de fossila bränslenas påverkan på klimatet men mörkat det och lagt grunden för klimatförnekarna.
 • Fossilbranschens sista strid. Om hur förnybar energi ställs mot förnybar i USA.
 • David Attenburgh: Klimatkrisen och David Attenburgh: Vår blå planet. Bara se dessa dokumentärer. Du kommer inte att ångra dig.
 • Stacey Dooley: Modeindustrins smutsiga baksida. Se den och du kommer att springa eller surfa till närmsta second hand bums nästa gång du behöver något nytt, för det här smutsiga industrin vill man inte vara en del av.
 • När maten tar slut, P3 Dystopia. Om hur klimatförändringarna gör det allt svårare och odla, samtidigt som vi blir allt fler människor. Vad händer när maten inte räcker? Alla avsnitt av P3 Dystopia är värda att lyssna på, men detta är något alldeles extra.

Här kommer även en liten bubblare, för er som inte är så inne på dokumentärer, nämligen serien Years and years på HBO. I serien får man följa en brittisk familj under 15 år framåt i en värld som blir allt galnare och allt varmare. Brittisk humor i kombination med klimatförändringar och politiker utan kontroll borde få de flesta att haja till och inse att vi måste ställa om från detta vansinne.

Det går inte att längre säga att man ”inte visste”. Informationen finns rakt framför oss, så nu är det dags för oss att sluta blunda och börja agera. Lyssna och skrid sen till handling, för varningssignalerna blir inte tydligare än så här.

Alla 11 tipsen finns tillgängliga på SVT Play eller Sveriges Radio. Trevlig helg!

Ps. Vi valde att lägga detta inlägg i ”Goda exempel” eftersom det är positivt att public service väljer att lyfta fram så många dokumentärer om klimatet. Även om dokumentärernas innehåll inte är superpositivt, så är det bra att frågan lyfts allt mer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *