Sålt fossilbilen!

Nu har det äntligen hänt. Vi har sålt vår fossilbil!

När vi satte oss ner och granskade vårt egentliga transportbehov så insåg vi att vi skulle klara majoriteten av våra transporter som vi tidigare gjort med bilen med elcykel och cykelvagn. Så sagt och gjort – nu är bilen såld och utbytt mot ett cykelekipage!

En cyketur till havet en kväll i maj

Lite bakgrund

Vi fick fossilbien tidigt förra sommaren av en generös äldre släktning som inte hade användning för den själv längre. Den har använts under en bilsemester förra året och under transporter till och från släktningar, släktens landställe och på andra sporadiska utflykter och ärenden. Innan vi fick barn så levde vi bilfritt i 5 år.

Våra nuvarande förutsättningar ser ut som följande:

 • Vi är 4 stycken i familjen, två vuxna och ett barn på 1 år + katten Pipen
 • Vi bor i en kranskommun till Göteborg och har bra kollektivtrafikförbindelser till våra respektive arbetsplatser och det finns även möjligt att cykla eller jogga till och från jobbet (ca 6 km enkel väg)
 • Vi har möjlighet att ta oss till våra fritidsaktiviteter med cykel eller buss
 • Det går att åka kollektivt över allt vi ”måste” åka. Det finns såklart platser och ställen vi villhöver åka bil till, men inga vi behöver åka till för att få ihop vardagen
 • Flera matbutiker erbjuder hemleverans till vår adress och upp för våra 4 trappor som saknar hiss
 • Vi har gångavstånd till förskola och till en mindre matbutik med postservice
 • Vi har tillgång till tågstation för semestrar och jobbresor

Vi har minst sagt bra förutsättningar för att leva bilfritt. Så om inte vi kan klara av att leva bilfritt, vem ska då klara det? Det fanns alltså helt enkelt inga fler anledningar kvar att behålla bilen förutom dåliga ursäkter.

Än så länge går det hur bra som helst! Och det finns som vanligt flera fördelar med att ställa om:

 • Mer pengar över i plånboken när man inte behöver betala för service, besiktning, parkering, trängselavgift och bränsle
 • Frisk luft
 • Motion
 • Slipper trängas på bussen på morgonen
 • Känslan av att cyklar förbi köer (hur värderas det i pengar?)
 • Lättare att hitta parkering
 • Roligt – För hela familjen
 • Slipper bråka om vem som ska skrapa rutorna på vintern
 • Fossilfritt, vilket gör att man transporterar sig med ett gott samvete

Det ska dock erkännas att det finns vissa transporter som hade varit både smidigare och enklare om vi haft kvar bilen. Det ska jag inte förneka. Som till exempel när vi ska hälsa på min mans föräldrar. De tar ca 2 timmar att åka dit med kollektivtrafik, kräver 3 byten och kostar 600 kr för två vuxna tur och retur. Bilen dit tar ca 50 minuter. Det är självklart att det hade varit bekvämare att åka bil. Men man får välja att fokusera på alla fördelarna med att leva bilfritt istället ?

En generationsfråga

Jag upplever också att detta med att äga en bil är mycket av en generationsfråga. Få personer under 40 år tycker det är något konstigt att inte äga en bil eller till och med att sakna körkort. Många över 40 ser bilen som en självklarhet och inget man vare sig kan eller vill leva utan. Undra om det beror på att man helt enkelt blivit så van vid att alltid ha bil så man ser det som en självklarhet som man inte kan tänka sig ett liv utan?

När man själv äger en bil är det så himla lätt att ta den av vana, även om det finns andra möjliga och rimliga transportalternativ. Bilen står ju ändå där och väntar på en? Man kanske inte ens har tänkt på att kollektivtrafik/cykel/gång är ett alternativ. Detta gäller även oss och har gjort att vi faktiskt tagit bilen på några korta turer på runt 5 km, där man mycket väl hade kunnat cykla eller åka buss istället, bara för att det varit bekvämt… Aj aj aj. Just därför känns det så skönt att göra sig av med den. För nu kommer det naturliga första hands valet alltid vara bilfritt!

Jag är övertygad om att det var enklare för oss att göra oss av med bilen eftersom vi inte haft den så länge. Innan vi fick barn så levde vi bilfritt så omställningen har inte varit så stor. Eller bilfritt och bilfritt. Det är en sanning med modifikation. Vi har alltid haft vänner och familjemedlemmar som haft tillgång till bil och som vi åkt med då och då, tex. ut på landet och till tävlingar. Det är dock transporter som går att lösa på annat sätt än att äga en egen bil. Vi kan alltid hyra, låna, samåka eller ta taxi. Dessutom erbjuder många affärer som säljer större ting hemkörning för en helt okej summa. Så det ska nog lösa sig.

Varför valde vi då att ersätta bilen med en elcykel+cykelvagn?  Eftersom det är ganska backigt omkring Göteborg och det inte alltid finns vare sig möjlighet eller tid och lust att duscha på morgonen innan jobbet så är elcykeln perfekt som pendlingsfordon. Man kan visserligen riskera att komma fram med en tokig hjälmfrisyr, men i övrigt så kommer man fram utan att behövs svettas nämnvärt.  Och den där hjälmfrissan tycker jag minsann man allt kan bära med stolthet i dessa tider! Elcykeln tankas hemma med el som är fossilfri och märkt med Bra Miljöval.

Jag har haft min elcykel sedan våren 2017 och varit väldigt nöjd. Nu valde vi att skaffa ytterligare en så hela familjen kan susa fram tillsammans. Min man upplever flera fördelar med att cykla till jobbet, dels en större frihet att slippa vänta på bussen, dels friheten att kunna göra smidiga avstickare och utföra ärenden på vägen till och från jobbet, vilket är svårare att göra när man sitter på en buss. Jag kan ha sagt ”vad var det jag sa” några gånger för mycket vi det här laget…

Cykelvagnen gör att hela familjen kan åka med samtidig och så möjliggör den att vi kan transportera större saker, som vi tidigare hade använt bilen till. Cykelvagnen kan lasta upp till 45 kg. Så för oss så blev elcykel + cykelvagn den perfekta lösningen!

Jag tror vårt bilfria liv kommer gå hur bra som helst! Ni får fråga mig igen en regnig dag i februari och se om ni får samma svar ? och om inte så får ni påminna mig om alla fördelar!

Premiärtur med vagnen

Ps. Våra förutsättningar kanske kommer ändra sig i framtiden, men just nu klarar vi oss utmärkt utan bil. Jag har full förståelse för att man inte har något annat val än att ha en fossilbil i vissa delar av landet, men för oss går det att leva ett bra liv utan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *