Intervju med en klimataktivist

Vi tyckte det här med aktivism var så spännande, så vi har intervjuat en person som varit på plats där det händer.

Hej, vem är du?

Jag heter Agnes Ozolins och har varit aktiv inom miljörörelsen på lite olika sätt under flera år, men har ökat mitt engagemang på senaste tiden. 

Varför har du valt att engagera dig genom aktivism?

Vi kommer aldrig att klara den enorma utmaning vi står inför med individuella handlingar i vardagen. Det är ju inte dåligt att göra det – om vi vet hur ett hållbart samhälle måste se ut kan vi lika gärna börja leva så. Men det behövs så mycket mer! Jag tycker det är allas ansvar att göra mer för att förändra spelplanen istället för att göra det bästa möjliga enligt de regler som finns, vilket kommer leda oss till en katastrof – hur duktiga vi än är.

Kan du berätta om några aktioner du deltagit i?

När den unika Ojnareskogen på Gotland hotades av avverkning för att ett företag ville anlägga ett kalkbrott där (de började faktiskt hugga ner skogen!) var det ett gäng från Fältbiologerna, en förening jag var aktiv inom som åkte dit. Så småningom växte protesterna och en stor skara personer klättrade upp i träd, satte sig i vägen för maskinerna, eller var där för att demonstrera (bl a jag). Nu sju år senare ska skogen bli nationalpark! Det var en fantastisk folkrörelse som växte fram, där så otroligt många människor gick samman och bidrog på de sätt de kunde, vare sig det handlade om att upplåta plats till folk att bo, pengar till mat, skjuts, tid, som presskontakter, plöjde lagtext, kokade kaffe eller skyddade skogen med sina kroppar.

Nätverket Flyglarm Arlanda gjorde en fredlig aktion i början av augusti där de stoppade tågtransporterna av flygbränsle till Arlanda. Jag deltog då i den lagliga stödaktionen som inte utövade civil olydnad. (Här kan du se bilder från aktionen.)

Hur var det?

Kanske det bästa av allt är att känna att man inte är ensam. Plötsligt är man med människor som förstår, som brinner lika starkt för något som man själv. Som tar problemet på lika stort allvar. Förutom det? Roligt! Härligt och inspirerande. Barnen lekte i gräset på Arlanda-aktionen, vi pratade, hängde, sjöng och skanderade ihop, vissa bjöd på fika. Det är en fantastisk känsla att göra något aktivt tillsammans med andra, att stå upp för det man tror på, mot det man tycker är fel. Man får så mycket hopp och pepp, och träffa så fina, kloka, kreativa, drivna människor. Jag tycker verkligen fler borde testa! De som är där är helt vanliga människor, som du och jag, som bestämt sig för att göra något de tror på. De allra flesta är otroligt passionerade, vänliga, smarta och inspirerande. Några av de bästa personerna jag känner har jag träffat på demonstrationer, aktioner eller andra aktivist-relaterade events.

Du valde att delta i den lagliga delen, vad menas med det?

Man kan välja vilken del av en aktion man deltar i, vilken “nivå av lagbrott” man vill lägga sig på om man så vill. I en laglig demonstration är inget man gör olagligt och kan inte bli gripen för brott. Även om man ingår i en grupp som utövar civil olydnad kan man själv välja var på straffskalan man vill lägga sig så att säga. Detta kanske låter väldigt allvarligt, men det handlar ju inte om att man är våldsam eller förstör något, utan att man till exempel uppehåller sig på privat område – att man helt enkelt står eller sitter på ett ställe där man inte får vara. Som när Rosa Parks vägrade resa sig från sitt säte på bussen.

Varför tror du aktivism behövs?

Om vi ska klara klimatutmaningen behövs enorma förändringar i samhället. De kommer inte ske av sig själva. Utsläppen ökar globalt istället för att drastiskt minska, som de måste. Vad som är lagligt är inte nödvändigtvis det som är rätt, det har historien visat oss om och om igen. Slavhandel var laglig och normal, nazisternas framfart i Tyskland skedde enligt lagen. Om systemet är fel, om det skadar oskyldiga människor eller andra levande varelser – ja, då måste man göra något åt det. Att passivt se på tycker jag är att vara medskyldig, även om det kan vara enormt svårt och läskigt att agera. Men ibland måste man göra det som är rätt, även om det är jobbigt. 

Vi är inte bara konsumenter, vi har mer att säga till om än vad vi väljer att köpa, mer än vår privata livsstil – vi lever i en demokrati och har lyxen att kunna uttrycka oss, påverka och ifrågasätta politiker, t o m bryta lagen utan att komma till skada, förföljas eller bli dödade. Den lyxen har inte alla, och jag tycker vi ska ta tillvara på den otroliga möjlighet vi har att faktiskt kunna påverka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *