Ingrid vägde in på 23 ton!

Berätta om dig själv! Vem är du, vad vägde du in på och varför har du hakat på #resanmotettfossilfrittliv?

Jag heter Ingrid och är 57 år gammal. Jag vägde in på hela 23 ton för 2018.

Mitt första uppvaknande kom när jag och min sambo var på semester på Bali under februari 2018. När vi gick ner på stranden i Kuta såg vi förödelsen av allt plastavfall i havet och på stranden. Vi fick ta del av de bofastas förtvivlan och det var verkligen smärtsamt. Vi hade åkt långt för att bada på en vacker strand, men den var som en soptipp. Vi var chockade.

Då insåg jag att förändring måste till, fort!  Efter att även ha läst Malena Ernman bok ”Scener ur hjärtat” i september 2018 så blev mitt engagemang än mer givet och när jag fick en inbjudan om att väga in mitt koldioxidsavtryck tillsammans med några andra i januari 2019 tackade jag ja direkt.

Har du engagerat dig för klimatet på något annat sätt?

Jag har deltagit i två skolstrejker för klimatet för att stötta Fridays for Future och Greta. En i Göteborg och en i Svenljunga.

Vad är din största, respektive minsta utsläppspost?

Jag var värst av alla som vägde in, med hela 23 ton i utsläpp för 2018. Kommatecknet var inte glömt som någon trodde, det var verkligen så illa! Med 2 långa flygresor, egen häst, bensin SUV med mera ligger jag risigt till. Transporterna var min allra största utsläppspost! Vad den minsta var kommer jag dessvärre inte ihåg…

Hade du tidigare reflekterat över din livsstil och dina utsläpp kopplat till klimatförändringarna?

Nej, inget jag tänkt på direkt. Möjligen på att bilen gick på bensin.

Vad har du gjort för att minska dina utsläpp?

Jag har gjort en lista med flera beslut med saker som jag förändrat under året.
Beslut nr 1: Sluta flyga privat.
Beslut nr 2: Det blir ingen ny häst när den jag har nu äter gröna ängars gräs.
Beslut nr 3: Nästa bil blir en elbil.
Beslut nr 4: Minska köttätandet. Detta har gått mycket lättare än jag trodde!
Beslut nr 5: Minska konsumtion av prylar, kläder etc. Begagnat vid behov är okej. Jag skriver ner alla nyinköp jag gör och hittills i år har det blivit 3 stycken. En BH, ett par solglasögon och en flughuva till hästen.
Beslut nr: 6: Laga allt som går så det kan användas längre. Har lagat mina jeans med lappar och textillim, med mycket lyckat resultat.

Det var en imponerande lista! Hur har det gått med dina beslut?

Det har gått enligt plan! Jag har bestämt mig och då är det inte så svårt. Jag tror mycket handlar om att just bestämma sig. Velar man så blir det svårt, men har man bestämt sig så går det enklare.

Det är inte alla som är villiga att tänka om vid 57 års ålder. Hur har din omgivning reagerat?

Jag prata inte med alla om detta, men mina närmsta vänner och familj som jag pratar med blir själva intresserade och några har börjat ställa om själva.

Hur tror du man ska få andra personer med så höga utsläpp som du har att ställa om?
De kan få höra positiva berättelser. Visa att det går. Att livet faktiskt känns bättre.

Ungdomarnas engagemang tror jag är jätteviktigt för att få med äldre. Alla som har barn, syskonbarn eller barn i umgängeskretsen kommer att vilja ställa om när de tar tills sig att det är de ungas framtid som står på spel.

Du sa att livet känns bättre, på vilket sätt?

Det blir med en gång mindre stress, vilket många behöver i vårt samhälle. Man mår bättre när man blir rädd om sina saker och uppskattar det man har istället för att jaga nytt.

Vad är roligast med att ställa om till ett fossilfritt liv?

Det ska bli kul att upptäcka andra sätt att resa i närområdet! Åka tåg till Europa till exempel som jag gjorde på 80-talet. Det är roligt att slippa gå i affärer och shoppa och scrolla på nätbutiker. Nu kan jag använda den tiden till annat! Det är också en frihet att inte behöva lika mycket pengar.

Vad är den största utmaningen med att sänka dina utsläpp?

Jag har så höga utsläpp, så det är inget svårt att sänka dem, det finns mycket som kan bli bättre ?

Hur ska du fira när du lyckats sänka dina utsläpp?

Jag ser till att alltid ha lite guldkant på tillvaron så behöver inte fira något speciellt, men jag ska väga in med min grupp igen, och det ser jag fram emot.

Vilket år tror du att du lever klimatneutralt?

Möjligen om 10 år, men det är mycket som ska klaffa. Jag fokuserar mer på en sak i taget och tänker på nästa steg.

Några insikter, anekdoter eller något annat som du vill dela med dig av?

Det är intressant hur samhället har förändrats under min livstid. När jag var i 6 års åldern och var i vår lilla hyrda sommarstuga på 15 kvadratmeter (en före detta tvättstuga) så fiskade min pappa och morfar abborre för att det var billigt att äta. När vi hade ätit stekt abborre med ben i 10 dagar på raken så bad vi barn våra föräldrar snällt om att få något annat att äta. Det skulle inte hända i dag i Sverige.

När drickebilen kom en gång varannan vecka fick vi barn köpa var sin 33 cl läsk. Den sprang jag med till skogen för att kunna dricka snabbt innan min storebror kom och tog den! Haha.

Jag hade som barn aldrig kunnat drömma om att kunna ha så mycket materiellt som jag har idag som vuxen. Idag tror jag många i vårt samhälle hade blivit lyckligare och mått bättre med färre prylar och mer tid. Saker ändras fortare än vi tror.

Vill du också väga in? Läs om du kan haka på resan här.

Ingrid vägde in på 23 ton för 2018

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *