Träffa en politiker

Idag åt jag lunch med David Josefsson som är ordförande för Moderaterna i Göteborg och riksdagsledamot.

Jag hade med mig 3 punkter på en lapp som jag tycker alla politiker bör känna till och agera efter.

1. Klimatkrisen är mycket värre än vad folk och politiker tror, och tiden att agera är knapp.
2. Sveriges klimatmål når inte upp till Parisavtalet/2-gradersmålet.
3. Sverige når inte ens sina egna klimatmål.

Vi pratade också om utbyggnaden av Arlanda, bioenergi, att klimatsmarta alternativ ska (måste) vara enklare och billigare, transparens som politiker och ledare, om moderaterna bör stötta förslaget att utlysa klimatnödläge i Göteborg, västlänken, hur man kan genomföra miljöpolitik utan att skapa motsättningar, bensinuppror, individens ansvar, utsläpp från offentlig sektor, välfärd vid minskad ekonomisk tillväxt och om hur ett samhälle kan förbereda sig inför en kris. Vi började komma in på vad kraftfulla åtgärder egentligen är, men då tog tiden slut. Det var hur som ett intressant samtal!

Även om nästan alla är för demokrati så är politikerföraktet löjligt stort. Det är så lätt att glömma bort att politiker är helt vanliga människor! De har också sina fel och brister och gör så gott de kan, precis som du och jag. Hör av dig till en lokal politiker och fråga om hen har tid att ta en lunch. Du kommer bergis lära dig massor och förhoppningsvis kunna diskutera konkreta förslag och åtgärder!

Mina 3 tips efter idag:
1. Ät inte med pinnar om du inte vet hur man gör… 
2. Hitta en gemensam nämnare att bryta av med. Tex. gillar både David och jag att springa.
3. Ge bort en tänkvärd bok, tex. The Doughnut Economy 

Även om våra åsikter går isär går det ändå att diskutera respektfullt med varandra! 

Vi kommer aldrig kunna lösa några problem om vi inte samtalar, lyssnar och tar in olika perspektiv. ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *