Fokus på målet

Det är lätt att drabbas av en förlamande skräck när man tänker på klimatförändringarna och vad de kommer att innebära, och redan innebär för så många. Havshöjning, torka, bränder, intensivare orkaner, missväxt, och så vidare.

Men det finns hopp! Det finns ju SÅ mycket att vinna på att ställa om, utöver att man får mindre av alla otrevligheter nämnda ovan. Själv brukar hitta inspiration hos elitidrottare ? Det är osannolikt att bli bäst i världen på något, men trots det så finns det människor som lyckas med den bedriften!

Inom idrottspsykologin så fokuserar man på den lilla chans man har att vinna, och ser till att låta den växa sig större ? Genom att sätta upp delmål, göra planer, träna stenhårt, skaffa ett team, utvärdera, träna smartare, peppa sig själv och inte ge upp, så höjer man hela tiden sina chanser att lyckas. Samma angreppssätt går att applicera även på klimatfrågan!

Nu är det visserligen inte en enda persons prestation som är i fokus, utan en hel samhällsomvandling, men chanserna att lyckas är detsamma, relativt minimala – Men det är fortfarande fullt möjligt!

Elitidrottare fokuserar inte på vad som kan gå fel och på vad man kan förlora om man misslyckas. De fokuserar på vinsten, visualiserar och ser till att omvandla den minimala chans man har till att bli verklighet och segrar.

Så här kan man översätta omställningen till ett fossilfritt samhälle till vinster:

Fossilfria transporter – Frisk luft, schysstare städer och bättre hälsa och färre dödsfall kopplade till luftföroreningar

Mindre köp&släng-konsumtion – Mindre stress psykisk ohälsa och mer förnöjsamhet

Klimatsmarta boenden – Giftfria miljöer, energieffektivisering och en demokratisering av energiproduktionen

Mer närproducerad mat – En levande landsbygd och skydd vid kris och turbulens

Mindre flyg – Möjlighet att upptäcka allt det som finns nära som man aldrig hade sett annars

En friskare natur – Ökad biologisk mångfald och större möjligheter till rekreation (och överlevnad, vi är inte så kaxiga utan pollinatörer…)

Genom att fokusera på vinsterna med att ställa om från fossilberoendet blir det lättare att både hantera klimatfrågan och att få med sig fler! Jag menar, vem vill inte ta del av vinsterna ovan?

Syntokning: Målgång. Det var varmt och jobbigt, med vi satte upp delmål och fokuserade på målet (inte på att benen brände och att svetten rann) och klarade det! ✌

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *