30 år från nu

För 38 år sedan producerades t-shirten jag har på mig. Om lite drygt 30 år måste hela världen ligga på nollutsläpp. Det är en spännande, skrämmande och samtidigt fantastisk tid vi lever i ??

Till 2030 (om 11 år!) måste de globala utsläppen halverats om vi ska klara begränsa uppvärmningen under 2 grader, och undvika en kollaps.

De rika länderna måste ha kommit betydligt längre tills dess. I varje land och i varje bekantskapskrets måste några gå först och visa vägen. Det är därför jag startat #resanmotettfossilfrittliv och satt som mål att leva fossilfritt 2030. För att försöka normalisera frågan och göra den till något som det går att relatera till.

Ju längre vi väntar på att ställa om till en fossilfri och cirkulär ekonomi, desto hårdare och svårare blir omställningen. Sen 1990 har utsläppen ökat med 60% ? Jag kan inte låta bli att tänka på hur världen skulle sett ut om man agerat direkt när de första rapporterna kom. I 30 år har man pratat och pratat och testat nästan allt, förutom att sänka utsläppen ??

Den här t-shirten köptes på Rolling Stones konsert på Ullevi 1982 av min pappa ?? Tänk om alla de där tusentals människorna på konserten, hade lagt de kommande 30 följande åren på att ställa om och bygga ett hållbart samhälle till kommande generationer, istället för att fortsätta i gamla hjulspår? ? Då kanske jag hade kunnat göra något annat med min tid nu… ? Men det är ingen idé att älta de förflutna. Det enda vi kan göra är allt vi kan, när vi inser hur extremt bråttom det är.

Alla ni som bryr er och hör av er och berättar att ni avbokade flyget till Sthlm och tog tåget istället, ni som berättar att ni tog snacket med era kollegor och vänner fast det var jobbigt – Det är ni som får mig att orka fortsätta. Tack!! Ni är bäst. 

Och se för tusan till att boka in 15 mars i kalendern! Då blir det global klimatstrejk och jag hopps att vi ses ??

1975 vägrade 90% av Islands kvinnor att gå till jobbet och nu lever de i världens mest jämställda land. Det är bara ett bevis av många, på att det faktiskt går att förändra strukturer. Det är inte lätt, men det är fullt möjligt om vi vill!

Så länge vi fortsätter så lever hoppet ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *