10 roliga tips för att sluta flyga

Den 19 januari 2019 firade jag ett år som flygfri!

Jag trodde verkligen att det skulle kännas som en stor uppoffring eftersom jag tidigare alltid flugit på semester och sett det som en självklarhet. Men det har gått betydligt bättre än jag trott! När man väl tänkt om är det verkligen inte en stor grej eller något man ger upp. Man får så många andra upplevelser istället.

Här kommer mina 10 bästa tips för att sluta flyga på semester:

1. Tänk igenom syftet med resan
Innan du ska resa, ställ dig själv följande frågor.

Vad är syftet med resan? Spendera tid med nära och kära? Uppleva nya kulturer? Prova något nytt? Komma bort? Få värme och solljus i januari? Äventyr och kickar? Oavsett vad syftet är, så är det fina att allt det går att göra utan att släppa ut mängder av koldioxid, det gäller bara att ha lite fantasi!

Spendera tid med nära och kära? Går lika bra att göra i en stuga som i en bungalow

Uppleva nya kulturer? Du behöver inte resa utomlands för att möta andra kulturer. Det talas över 150 språk i Sverige! Gå på ett språkcafé eller hör av dig till ett lands förening i Sverige, tex. Chilenska förbundet och knyt nya kontakter

Prova något nytt? Inga problem, boka in dig på en fridykningskurs eller spana in STF:s breda utbudTuristguide Sveriges aktiviteter (just nu finns det 1664 sökträffar), eller gratis aktiviteter i Sverige på Barnsemester.se

Komma bort? Ta tåget ut i Europa eller till Sveriges magiska fjällvärld.

Få värme i januari? Gå på bikramyoga, besök det lokala badhusets bastu, lyxa till det med spa eller gå i ljusterapi.

Äventyr och kickar? Istället för att hoppa bungyjump kan du testa att vinterbada. Lovar att det ger både hjärtklappning och en upplevelse för livet. Aftonbladet har listat 20 äventyr i Sverige om du vill ha fler alternativ.

2. Gör en bucket-list med fina resmål (som du kan besöka utan att flyga)

Okej, jag erkänner att jag är svag för listor, men det här hjälpte verkligen mig när jag insåg att jag skulle ”ge upp” semesterflyget. Jag hade tidigare en lista med platser som jag ville besöka som krävde långa flygningar, men nu har jag gjort om min bucket-list med nya platser som det går att ta sig till med tåg. Här är ett axplock från min lista:

Besöka norska berg –  Besseggen är en dagstur bort. Bild av Cody Ducan

Springa i alperna. Bild från Patitucci

Besöka Prag där mina föräldrar träffades. Bild från Time Out

Se det kristallklara vattnet i Slovenien. Bild från Beautiful Eastern Europé

Nästa gång du ser en vän posta en bild från en tropisk strand eller du ser löjligt billiga flygbiljetter: Fokusera på din bucket-list! Det finns fler häftiga resmål nära, än vad man hinner upptäcka under en hel livstid.

3. Jämför resor på Klimatsmartsemester.se

Rycker det fortfarande i restarmen? Surfa in på Klimatsmartsemester.se och jämför olika transportsätts utsläpp Man släpper till exempel ut 224 kg CO2 med flyget mellan Stockholm och Köpenhamn, jämfört med 13 kg med tåg/buss.? Det är inte det minsta kul att flyga när man insett konsekvenserna och sett utsläppen en enda flygresa kan medföra! Man kan bränna hela sin årsförbrukning av växthusgaser på bara några timmar. Urk.

4. Upptäck allt som finns nära

Följ dina lokala turistbyråer. Jag bor på västkusten och följer Västsverige och Visit Halland. Det finns så många platser som ligger på en dagstur bort som jag inte besökt ännu! Keep explore är ett annat toppen exempel som lyfter nära upplevelser och äventyr på västkusten. Kanske finns det något likande där du bor? Eller så kan du starta upp det själv?

Ramhuta-fallet ligger inte ens en timme bort från mig och jag har aldrig varit där.
 Foto: Jan Murtomaa

Är du inte medlem i Svenska Turistföreningen så gå med bums! De erbjuder massor av bra tips på resmål och dessutom stöttar du uppbyggandet av fler fjälleder och stugor med ditt medlemskap och får rabatt på schyssta boenden. De har även färdiga resepaket och förslag på aktiviteter.

Spana också in Sveriges fantastiska nationalparker. Här är en bild från Kosterhavet, Sveriges än så länge, enda marina nationalpark. Väl värd ett besök.

5. Följ nya konton i sociala medier

Tidigare följde jag personer som bodde på andra sidan jorden, vilket gjorde att det haglade in bilder från exotiska platser varje gång jag öppnade instagram. Jag har avföljt dessa och istället börjat följa ResaRekoInterraileu och flera personer som postar fantastiska bilder från Sverige. Sök på #ig_sweden , #swedishnature eller #visitsweden på sociala medier och bli fulltankad av mer hållbara resmål. Att avfölja de exotiska kontona hjälpte mig verkligen att släppa lite av långt bort-ressuget.

6. Samla inspiration hos andra

Vi människor är flockdjur och mår bra av att veta att andra gör samma sak. Jag kan varmt rekommendera Vi håller oss på jorden och Facebookgrupperna Tågsemester och Jag flyger inte – För klimatets skull. Grupperna ger tips, perspektiv och lär dig  att se resan som en del av målet.

7.  Idyllisera det som finns nära

När jag var 15 så tittade jag på flera surffilmer och idylliserade den livsstilen och drömde mig bort. Sen försökte  jag tänka på vad som är unikt med just min plats på jorden? Det var ungefär samtidigt som sporten swimrun exploderade. Jag testade och blev tokfast! Nu brukar jag tänka att swimrun måste vara den svenska motsvarigheten till surfing, haha. Det finns med största sannolikhet något som är unikt med just den platsen som du bor på, och som andra suktar efter. Leta efter vad det är och uppskatta det istället!

Första simmet på Öloppet . Foto: Jakob Edblom

Startbilderna från Öloppet ger mig nu mer gåshud än alla surfingbilder i världen. På vintern när allt är grått, brukar jag hänga på Youtube och drömma om den svenska sommaren och nu titta på swimrunvideos, istället för surfvideos.

8. Skaffa en hobby och boka in dig på grejer under värsta semestertiden

Okej, kanske ett litet knäppt tips, men det hjälper verkligen. Vilken tid på året brukar du flyga idag? På sommaren eller vintern? Eller kanske både och, plus några weekends?

Oavsett, se till att boka in dig på massa roliga saker hemma som du inte vill missa. Att ha en hobby här hjälper verkligen. Nu råkar min hobby vara swimrun, och det finns tävlingar från maj till september som jag inte vill missa. Att boka in mig gör att  jag helt enkelt inte vill resa långt bort, eftersom jag inte vill missa allt kul som händer hemma. Jag förstår att alla inte gillar att springa runt i våtdräkt, men det finns ju mängder av andra saker man boka in sig på. Konserter, festivaler, besök hos vänner…

 

9. Vardagslyxa!

Istället för att ladda inför en långresa, se till att sätta lite guldkant på vardagen. Bjud vänner på middag en måndag, laga mat med ett speciellt tema, ha picknick i din lokala park eller skog, gå på stand-up eller andra lokala event. Kommunernas hemsida brukar vara fyllda med aktiviteter man inte känner till. Jag får en klump i magen av personer som väntar in semestern eller pensionen för att njuta och leva det livet man vill. Se till att fylla vardagen med sånt du gillar, redan nu! Uppskattar min sin vardag minskar behov av att drömma sig långt bort.

 

10. Läs på och preppa!

Nästan allting blir intressant och roligare när man vet mer om det. Sverige och Europa har en jätteintressant historia, som är fylld av spännande personer och platser. Ju mer man vet om något, desto intressantare blir det. Boka in guidade turer på ditt lokala museum, gå på temakvällar på ditt bibliotek, läs en bok om skogen eller ladda ner en av alla appar som finns och se naturen med helt nya ögon. Helt enkelt: Lär dig mer om din omvärld!

Några av alla Sveriges häftiga slott, alla med intressanta historier bakom.
Bilder från Världens häftigaste

Preppa inför din resa. Det är idag krångligare att resa med tåg än med flyg, men det behöver inte vara en nackdel. Man kan istället se det som en möjlighet för att njuta av resan längre tid. Sätt dig framför google maps, ta fram något gott att snacksa på och börja planera in din nästa drömresa!


Känns det fortfarande tufft att ge upp flyget?  Ge det ett år i taget och testa. Börja att bocka av dina resmål på din bucket-list. Saknar du fortfarande inspiration? Läs på mer om klimatförändringarna. Du vill inte att dina semesterresor ska skynda på utvecklingen.

 

Läs också

 

2 reaktioner på ”10 roliga tips för att sluta flyga”

  1. Så bra tips Sally 😉 Flera av dessa jag skall göra på en gång! Som inbiten Göteborgare känns det som jag fortfarande inte upptäckt allt kul som finns här runt knuten 🙂 Jag tycker mig känna en trend också att det är back to basic som gäller nu, dvs lyx och flärd med nytvättade sängkläder och glamorös hotell konkurerar mot en timmerstuga i skogen utan el och rinnande vatten – gärna utan uppkoppling 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *