Vi har fått en fossilbil!

I somras fick vi en 18 år gammal bil av snäll, äldre släkting som inte hade användning för den längre. Supersnällt såklart, men inte det bästa om man vill bli fossilfri ?

Vi använder inte bilen till jobb/skola, men åker med ärenden som är bökiga att göra med kollektivtrafik eller med cykel (storhandling, ÅVC, större inköp, typ möbler) och har använt den på utflykter, semester och för besök till vänner och familj ??

Även om jag tänker på utsläppen (ca 3 kg CO2 per tankad liter) VARJE gång jag sätter mig den, så tycker jag det är det bekvämt att ha den! ? Speciellt sedan familjen utökades med en bebis som kräver triljoner prylar ??

Det blir så extremt tydligt att det krävs systemförändringar här. Det kan inte vara BÅDE billigare, bekvämare och smidigare att välja fel. För om inte ens jag, som tänker på klimatfrågan 24/7, orkar välja rätt, hur ska man då motivera andra att göra det? ??‍♀️

För att ta ett exempel: Det tar ca 2 timmar för oss att åka till min mans föräldrar kollektivt enkel väg, och kostar totalt 600 kr för oss för tur å retur ? Det tar ca 50 minuter med bilen enkel väg, vi slipper 2 byten och kostnaden kommer nog inte ens upp i hälften. Så gissa hur många gånger vi tagit bussen sen vi fick bilen? Just det, 0 gånger! Noll! ?

Mina tankar kring detta:

1. Det är ohållbart och jag försöker aktivit minska antalet bilresor, genom att skriva upp alla bilresor familjen gör…

2. Det går inte att att göra allt på en gång.

Vi har använt bilen under vår svemester till Båstad och Österlen i sommras. Miljövänligt? Nej! Men ett bättre alternativ jämfört med att flyga utomlands på semester som var standard för oss tidigare.

Jag tror det är en process att ställa om, och att man inte kan ändra allt samtidigt utan att bli knäpp på kuppen. Man får ta ett steg i taget på #resanmotettfossilfrittliv ??‍♀️

3. Jag tror vi kan klara oss bra på en lådcykel och på en bilpool de gånger det behövs. Det känns knäppt att äga något som står stilla 98% av tiden. Det gäller bara att sälja in den idéen till övriga i familjen och att bygga om hela vår bostadsrättsförenings cykelrum så den får plats…?

4. Jag tror elbilar kommer tagit över marknaden helt till 2030 och hade jag haft råd och möjligt att ladda hemma hade jag nog leasat en elbil direkt⚡?

5. Jag vill med detta inlägg visa transparens och att det inte är så lätt att leva fossilfritt i ett fossilberoende samhälle där bilen är norm, speciellt för barnfamiljer ??

Hur tänker du kring att åka bil? Klarar du dig utan? ? Vad tror du krävs för att få bort fossilåkandet? ?

Bilder från vår bilsemester i somras.

PS. Jag vet att jag inte kan äga en fossilbil 2030 när jag vill nå mitt mål – att bli fossilfri. Jag har inte tappat det, jag är fortfarande på väg mot slutdestination.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *