Mitt livs viktigaste tal

Detta tal höll jag under den första invägningsträffen i Mölndal. Även om det är läskigt att hålla tal, så är det så viktigt att vi vågar prata om klimatet och den situation vi befinner oss i. Vi måste våga ta detta till oss, och prata om klimatkrisen. Om och om igen, tills alla förstår vilken farlig väg vi är inne på och vänder om. Det blir såklart annorlunda när man säger något, jämfört med när man skriver något, men det här är ungefär vad jag sa.


Hej, vad kul att så många har kommit hit idag!

Jag heter Sally Mattsson, och jag har som mål att leva fossilfritt till år 2030. Jag vägde in mina utsläpp för 2017 på klimatkontot.se och fick då 7,3 ton och till 2018 hade jag lyckats sänka det med 19% till 5.9. *Håll upp invägningslapparna* Det är en bit kvar till noll, men jag är på väg!

Varför har jag då som mål att leva fossilfritt kan man fråga sig? Jo, för att det är det som krävs för att vi ska lyckas begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Genom Parisavtalet 2015 så enades världens länder om att begränsa uppvärmningen av jordens medeltemperatur till under 2 grader och komma så nära 1,5 grad som möjligt. För att klara det så krävs det att hela världen är nere på noll till 2050, och dessutom så måste vi fånga upp koldioxid i atmosfären för att nå minusutsläpp.

Utsläppskurvorna måste vändas senast 2020 och sen fortsätta minska i snabb takt. Det gäller den globala utsläppskurvan, det gäller Europas utsläppskruva, det gäller Sveriges utsläppskruva och det gäller din och min utsläppskurva. För att lyckas så måste den rika världen gå först och visa att det är möjligt. Alla kommer inte att nå noll exakt samtidigt, utan några måste gå först och visa vägen. Jag vill göra allt vad jag kan för att vi ska lyckas och det därför har jag satt som mål att leva fossilfritt 2030.

Varför är det då så viktigt att begränsa jordens uppvärmning? Jo, för att världen, så som vi känner till den, är beroende av ett stabilt klimat. Sen vi började odla för ca 10 000 år sedan har jordens medeltemperatur legat stabil och inte diffat mer än 1 grad upp och ner. Odlingen är mänsklighetens största uppfinning, för det är odlingen som gjort det möjligt att vi idag kan ha all denna all fantastisk teknik och infrastruktur runt omkring oss. Vårt moderna samhälle hade inte kunnat finnas om vi var tvingade att lägga all vår vakna tid på att få tag i mat. Förutom att det blir svår att odla så leder uppvärmning till en rad andra otrevliga saker så som; havshöjning, koralldöd och extremväder, som redan idag skördar liv.

Om vi når 2 graders uppvärmning så riskerar vi att passera en tipping point, då vi inte längre kan påverka medeltemperaturen. Jorden har hittills absorberat mycket av de utsläpp vi gjort, i haven och i skogarna. Men vi riskerar att gå över en tröskel där planeten istället för att absorbera utsläppen, förstärker uppvärmningen. Om den sibiriska permafrosten tinar och frigör mängder av växthusgaser, kan marken istället för att bli en kolsänka släppa ut oerhörda mängder av växthusgaser. Om isarna vid poolerna smälter och den mörka ytan under som absorberar värme blir synlig, blir jorden ännu varmare, när isarnas reflekterande vita yta försvinner.

Jag är, tro det eller ej, ganska lat av mig, och jag vill inte lägga min tid på att leta efter mat och kämpa för min egen överlevnad. Jag vill göra roliga saker och därför vill jag verkligen, verkligen att vi lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5-grader.

Hur går det med det här målet då? Jo, för att sammanfatta det kan man säga att det går käpprätt åt helvete. 2018 så ökade utsläppen med 2%. Just nu går vi mot en uppvärmning på 3 eller 4 grader till år 2100, vilket kommer göra det svårt för människor att fortsätta leva på jorden. Det här är inga siffror jag hittar på, utan det är FN:s klimatpanel med 1000-tals världsledande forskare som säger det här. IPCC kom ut med en rapport i oktober 2018 och den var glasklar, det är extremt bråttom och åtgärderna måste tredubblas om vi ska lyckas nå målet.

Det här är såklart skitläskigt att ta in. Men det är fortfarande möjligt att lyckas. Vi har som ett fönster av tid på oss, men det håller på att stängas. De kommande 10 åren kommer att vara helt avgörande för mänsklighetens framtid. Vi måste ställa om nu om vi ska ha en chans att klara av att begränsa uppvärmningen till 1,5-grader.

Men varför går det så dåligt när världens länder nu har ”bestämt” sig? Jag vägrar tro att människor är dumma med flit, men om man funderar lite så är det faktiskt inte konstigt att det inte går bättre. Vi står inför en klimatkris av oerhörda proportioner, så förödande att de överhuvudtaget är svåra att ta in. Men vad är det då tidningarna och våra politiska ledare pratar om? Man hade ju kunnat tänka att det inte skulle prata om något annat än klimatet, om läget nu var så allvarligt. Men det räcker ju att slå upp vilken dagstidning som helst. Är det klimatet det skrivs om på första sidorna? Nej det är artiklar som, ”Det här tjänar du på nya budgeten”, ”Anna Book gick ner 15 kg” och scrollar man i sociala medier så översköljs man av bilder på tropiska stränder, hetaste brunchen i New york och likesen haglar över influencers som står och posar i senaste modet med ett sånt här sprätt ben *demonestrera sprättben*.

Dessutom så pumpas det ut budskap om att vi behöver nya kök, en ny resa, nya kläder och den senaste mobilen. Både julhandeln och Black Friday slog rekord förra året och människor shoppar som aldrig förr. Så det är egentligen inte så konstigt att det inte går bättre. Den stora massan går åt samma håll som alla andra, och just nu går de flesta, inklusive våra politiska ledare, mot business as usual, vilket kommer få förödande konsekvenser.

Det funkar inte att hela klimatdebatten är förpassad till DN:s kultursidor, för vem läser ens kultursidorna? Jag vet att min pappa inte gör det i alla fall. Det är därför det är så viktigt att vi pratar om detta. Om och om igen, tills folk verkligen förstår allvaret och vänder om från den farliga väg vi är inne på.

Men, vad spelar det för roll vad lilla gör? Ens egna handling kan kännas så futtig. Men sanningen är att varje samhällsförändring alltid har startat med en liten grupp människor, oavsett om det gäller medborgarrättsrörelsen eller kvinnors rättigheter, så har det alltid börjat med en liten grupp människor som bestämt sig. Varje person som agerar och pratar om detta, skapar ringar på vattnet. Vi är idag en del av något större. I Sverige samlades den 30 november skolungdomar utanför 114 kommuner, och på hundratals andra platser runt om i världen, för att protestera mot att för lite händer och stötta Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet. Stora bjässar till företag som Maersk och IKEA har bestämt sig för att ställa om. Bollen är i rörelse. Att få vara en del av denna rörelse och bidra med vad jag kan, är en av mina drivkrafter till att ställa om.

En annan av mina drivkrafter är att kunna se min son i ögonen och säga att jag gjorde allt som stod i min makt, medan tiden fortfarande fanns. Idag vet vi om som vad som håller på att hända om vi fortsätter som vanligt. Det är inte längre försvarbart att vi fortsätter att såga av den gren som vi alla sitter på. Enligt min mening är det själva definitionen av korkad, att veta om och vilja något, men att sen agera precis tvärt om. Idag vet vi vad som behövs göras och det är hög tid att vi själva börjar agera, istället för att prata om vem det är som ska börja. Tiden är inne. Det är dags att vi en gång för alla, gör oss fria från fossilberoendet.

Allt det här kan ju låta ganska tungt och deppigt, så för att göra det här med att bli fossilfri lite roligare så startade jag Resan mot ett fossilfritt liv. Det är en hemsida och finns på Facebook och Instagram där jag delar med mig om min resa om att bli fossilfri med förhoppningen om att inspirera andra.

Den heter just Resan mot ett fossilfritt liv, för att det är just en resa. Vi delar alla samma mål, att leva fossilfritt, men resan mot slutdestinationen kommer att se olika ut. Det finns ingen väg som kommer passa alla. Det finns lika många sätt att nå målet som det finns människor. Huvudsaken är att man börjar, oavsett om man idag har vägt in på 3 eller 33 ton. Vilken väg man tar till slutdestinationen får man välja själv. Jag sänkte mitt utsläpp i år genom att drastiskt dra ner på mitt flygande, men för någon annan kanske det passar bättre att se över vardagsresandet till jobbet, konsumtionen eller maten.

Jag vet var målet är och resan dit har börjat. Jag har bestämt mig för att banne mig ha kul på vägen, och det är en av anledningarna till att jag bjöd hit alla er ikväll! Jag är överlycklig över att ni vill vara med på den här resan. Det kommer bli så himla mycket roligare om vi gör det här tillsammans.

Att få dela resan med några medresenärer som delar samma slutmål, blir så mycket trevligare. Vi kan småsnacka längst vägen, dela erfarenheter, tipsa om omvägarna vi ska undvika, prata om hur gött det kommer bli när vi kommer fram, och framförallt peppa varandra, de där dagar när man känner för att hoppa av några stationer innan mål.

Min käre man var lite nervös att detta skulle bli som ett väckelsemöte, men detta är faktiskt inte ett dugg radikalt. Över 190 länder har skrivit under Parisavtalet. Något som däremot verkar vara radikalt, det är att som politiker faktiskt gör som de lovat. Politikerna säger att detta är vår tids viktigaste fråga, men de fortsätter precis som vanligt och tänker inte längre än till nästa valundersökning. Det är dags att vi hjälper dem och börjar visa att vi tycker den här frågan är viktigt, på riktigt.

Dessvärre är mål som de flesta nyårslöften, de uppfylls inte av sig själva, utan de kräver lite jobb för klaras av. Att ni alla här inne är beredda att göra en del av det jobbet, det fyller mig med hopp!

Tanken är att detta ska bli ett årligt event och att vi i framtiden även kommer kunna dela ut pris, precis som på idrottsgalan, (om än med lite lägre budget) till årets prestation och årets nykomling. Just nu uppmuntras vi till att fortsätta med business as usual och jag tänker att detta ska vara en motpol för att inspirera och peppa oss själva. Mer fest än protest helt enkelt.

Jag vill säga stort tack till var och ena av er för att ni kommit hit idag! Det ni gör är viktigt. Det skrivs historia nu, och jag lovar er att ni kommer vilja stå på rätt sida när böckerna om vår generation skrivs, den sista som fortfarande hade en chans att göra något åt detta.

Sally Mattsson
9 januari 2019
Mölndal


Källor

The Carbon Law

Hothouse Earth

Trajectories of the Earth System in the Anthropocen

Världens koldioxidutsläpp ökar igen

Klimatåtgärder måste tredubblas om tvågraders målet ska nås

UN – Länder som skrivit under Parisavtalet

IPCC – SR 15

3 reaktioner på ”Mitt livs viktigaste tal”

  1. WOW, vilket otroligt starkt och viktigt tal du har skrivit. Häftigt att ni är en grupp som nu ska hjälpas åt och peppa varandra!! Lycka till. Jag är medlem i Naturskyddsföreningen och i tisdags så var jag på en föreläsning om Klimatomställningen som vi dragit ihop en föreläsare till. Väldigt intressant och peppigt!!

    1. Resan mot ett fossilfritt liv

      Tusen tack! Vem var det som talade? Fick ni några bra tips får du gärna dela med dig ?

  2. En underbar kväll ? som gick rätt in i ❤ för att stanna! Att få träffa så många kloka, pålästa, intilligenta, inspirerande ? älskare kändes som en gåva! Hoppfullt för en 60 taggare som mig som definitivt fyllt sin kvot av flygresor & konsumtion. Nu gäller det omprogrammering för min del och det känns väldigt bra att den resan har börjat! Tack Sally! ❤ Du ger så mycket energi & inspiration ??

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *