UPPHITTAT: Ett helt gäng medresenärer

Träff i ordningen: 1
Datum: 9 januari 2019
Antal medresenärer: 20
Invägningstal: 142.1 ton under 2018 (en person kunde inte vara med på bilden och vägde in på 6.7 ton. Totalt har personerna på bilden vägt in på 135.4 ton.)
Snitt per resenär: 7.105 ton
Plats: Mölndal
Stämning: Beslutsam och hoppfull


Resor blir oftast roligare om man har sällskap. Har man en eller flera medresenärer kan man småsnacka med varandra längst vägen, dela erfarenheter, hjälpa varandra att undvika omvägarna, diskutera hur härligt det kommer bli när man kommer fram, och framförallt peppa varandra de där dagarna man känner för att hoppa av några stationer före mål.

Jag är därför så himla, himla glad att jag nu har hittat ett helt gäng medresenärer som delar samma slutmål som jag: Att leva fossilfritt. Hurra!

I onsdags vägde 20 personer tillsammans in sina klimatavtryck på totalt 135.4 ton CO2. Nu är ambitionen att sänka den siffran under året och se till att vända utsläppskurvan! ? Alla vägar mot målet kommer att vara unika, men vi kommer kunna hitta mycket inspiration och stöttning hos varandra.

Tanken är att gruppen ses igen om ett år, och då gemensamt utvärderar hur det gått och fira att vi lyckats sänka vårt klimatavtryck och vända kurvan! ???? Det ser jag verkligen fram emot! Förhoppningsvis är vi fler än 20 personer då, eftersom ju fler som engagerar sig och agerar, desto störres skillnad kan vi göra! Sedan fortsätter resan mot mål, det vill säga fossiloberoende.

Alla är välkomna och det spelar ingen roll om man väger in på 3 eller 32 ton, huvudsaken är att man vill göra ett ärligt försök att minska sina utsläpp. Ska Sverige nå nollutsläpp till 2045, behöver alla komma med förr eller senare. Alla kommer inte att nå noll exakt samtidigt, och därför måste några gå först och visa vägen, så att fler kan ta efter! Når man en nivå där man själv inte längre kan sänka sina utsläpp mer (bara staten släpper ut ca 2 ton per medborgare, så just nu går det inte att nå 0) så är det bara att man tar med några medresenärer till, som kan börja sänka sina utsläpp istället ?

Att anordna ett sånt här invägningsevent är bland det roligaste och läskigaste jag gjort. Jag visste inte alls hur min idé skulle bemötas, och var ärligt talat rätt nervös innan alla hade kommit. Det här med klimatet blir lätt en känslig fråga för många, eftersom det nästan alltid kräver att man gör livsstilsförändringar för att nå resultat. Förändringar har ju en stark tendens att möta motstånd och där kan folk lätt uppfatta att man trampar dom på tårna, även om det enda man vill är att man ska försöka komma närmare Parisavtalet…  Jag var också orolig för om jag lagt mig på rätt nivå? Skulle folk bli peppade, avskräckta eller rent av uttråkade? Man vet ju inte om man aldrig provar, så jag tänkte att det bara var att ta mod till sig testa och se hur det går ?

Med facit i hand vet jag nu att jag inte hade behövt vara ett dugg orolig. Jag möttes av en sådan värme och beslutsamhet att jag blev helt knäsvag ? Ihhh! Det hela slutade faktiskt med att jag nästan fick kasta ut de sista gästerna över en timme efter (!) att lokalen skulle ha stängt ? Snacka om engagemang! ??

Det diskuterades allt från elbilar, om att bli först med solceller på sin gata, veganska utmaningar, roliga tågsemestrar, bivaxdukar, om att elcykla på vintern, till hur man genom att våga prata om klimatet med andra, kan få så mycket större effekt! ??? Det var häftigt att se personer på ett glädjefyllt sätt diskutera lösningar, även om det i vissa fall skilde 21 ton (‼) i utsläpp mellan vissa deltagare.

Den här träffen gav mig så himla mycket energi! Det var såå skönt att se att det finns folk som faktiskt bryr sig och är beredda att ställa om, steg för steg, eftersom vi alla tjänar på det. Tanken är att de här träffarna ska bli som en motkraft till all den vanliga, ohållbara konsumtionshetsen vi möter i samhället. Det ska helt enkelt vara kul att bi fossilfri och jag är övertygad om att det både går lättare och blir roligare om vi är fler som gör det tillsammans. Mer fest än protest helt enkelt.

Vill du också vara med på Resan mot ett fossilfritt liv? Lägg ut en bild på dig och ditt klimatavtryck för 2018 och tagga #Resanmotettfossilfrittliv så är du en del av ett glatt gäng som bestämt sig för att ställa om till fossiloberoende tillsammans???

Vill du anordna ett likande event själv med dina vänner och bekanta? Maila mig på info(a)resanmotettfossilfrittliv.se så berättar jag mer om hur du kan gå till väga! Man behöver inte uppfinna hjulet igen, så jag hjälper gärna till med upplägg och en liten dagordning som funkar, åtminstone i det här sammanhanget.

Att ställa om handlar om en att stärka sin egen och samhällets konkurrenskraft och anpassningsförmåga. Det är inte en uppoffringar utan en utmaning, glöm inte det ?

Det ska bli så kul att få följa medresenärernas resa under året! Nu kör vi! ??

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *