Hur ska jag minska mina utsläpp 2019?

Min utsläppskurva har äntligen vänt, men det en bra bit kvar till mitt mål  att bli fossilfri till 2030 ? Under 2019 vill jag självklart fortsätta sänka mina utsläpp och för att lyckas med det har jag satt upp följande plan.

  • Sluta flyga på semester. Detta är även denna punkt som jag kommer att lägga till på min lista över saker som jag förändrar varje år, för att försöka minska min påverkan på planeten. (Med reservation för att jag kanske kommer flyga på semester igen om 20 år, OM det finns fossilfria plan då.) Eftersom jag under 2019 kommer studera och vara föräldraledig så kommer jag inte heller att resa på några tjänsteresor. 2019 blir alltså mitt första helt flygfria år, hurra! ✌?

Jag kommer även göra några mindre ändringar eller utmaningar om man så vill, som ännu inte platsar för att vara med på min lista över livsstilsändringar, men som ändå är steg i rätt riktning.

  • Minimera min konsumtion och lista allt familjen handlar utöver mat ✍? Det är ohållbart att shoppa för att man tror att man ”behöver” något när man bor på en planet med ändliga resurser ?? Dessutom ska vi fortsätta att leta efter saker secondhand först, innan vi eventuellt köper nytt.
  • Undvika produkter med palmolja i ??
  • Skriva upp alla bilresor vi gör, för att motivera familjen att välja cykeln eller bussen, och för att få bättre koll på hur mycket eller lite bil jag faktiskt åker ?Jag har höftat ganska rejält när jag uppskattat hur mycket bil jag åkt, så det ska bli intressant att få en bättre siffra.
  • Minska min konsumtion av mejeriprodukter ? Mjölken och matlagningsgrädde är redan utbytta mot växtbaserade alternativ (imat, ärt- och havremjölk) och nu är det dags att säga hejdå till ostmackan ?? De där mackorna står för majoriteten av mitt matintag vissa dagar, så detta kommer bli något av en utmaning Däremot tror jag att både min och planeten hälsa kommer tjäna på att jag väljer andra alternativ. Win-win alltså!
  • Lära mig laga 10 smaskiga veganska maträtter ??‍? Vegansk kost är den mest miljövänliga och för att lära mig mer har jag satt upp denna utmaning under året.
  • Undvika inköp av engångsmuggar i plast.

Vad är dina mål för att minska dina utsläpp?   ??‍♀️

Ett intressant sak jag läste är att det tar energi för varje beslut man fattar (så kallad beslutströtthet), så det effektivaste är att fatta ett stort beslut och sedan hålla sig till det. Det kan exempelvis vara att skippa flyget, fossilbilen,  eller att se över sin kost och utesluta kött eller mejeriprodukter. Du kan läsa mer om det resonemangen hos Psykologfabriken. De tar också upp att det är bra att göra en objektiv mätning av sitt klimatavtryck (alltså att väga in) och att skaffa sig en klimatkompis. Har du ingen klimatkompis så ställer jag gärna upp 🙂

Ett annat mål jag har 2019 är att inte be om ursäkt för mitt engagemang och att hela tiden må lite dåligt över att ständigt behöva vara den där jobbiga typen som bryr sig. Det är inte mig det är fel på, det är däremot mycket som är ohållbart i vårt samhälle ?

2019 tänker jag vara lika stolt över mitt engagemang som färgen på min kalender är skrikig! ??♀️

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *