Stämmer uträkningen från Klimatkontot?

Är de här klimatkonto-skyltarna som jag står och stoltserar med exakta? Nej.
Spelar det någon roll? Nej, egentligen inte.

Låt mig förklara.

Det finns flera brister med Klimatkontot.se som jag använder för att räkna ut mitt klimatavtryck.

  • Man tar inte hänsyn till vilken typ av bil man använder om man åker med bilpool/hyrbil/samåker
  • Man tar inte hänsyn till hur många som sitter i bilen
  • Man kan inte använda decimaler för mejeriprodukter. Jag äter inte en liter yoghurt i veckan, men inte heller noll, så tvingas då ange 1 liter per vecka, eftersom det är det minsta möjliga talet.
  • Man räknar inte med konsumtion av textiler så som gardiner, handdukar och lakan
  • Man tar inte hänsyn till inköp av böcker, online-tjänster, porslin, bestick eller glas
  • Man tar inte hänsyn till om de produkter man konsumerar är koldioxidskompenserade eller miljömärkta och inte heller vad de är gjorda av för material eller i vilken storlek de införskaffas i (en liten tv kräver mindre resurser än en stor tv, etc.)
  • Man tar inte hänsyn till vilken typ av sportaktivitet man utför eller vilken kulturaktivitet (STCC ger då lika stora utsläpp som att se en enmanskonsert utomhus…)
  • Man räknar inte med renoveringar eller inköp av icke elektroniska verktyg
  • Man tar inte hänsyn till vad pengarna man lägger på husdjur går till (kostnader för animaliefoder, växtfoder, försäkringar eller hundkurser ger alla lika höga utsläpp)

Så i teorin kan jag köpa ett ton lakan och gardiner utan att det syns ett smack på mina siffor. (Jag har två lankansett att växla mellan och kan räkna på en hand de gånger jag köpt gardiner i mitt 25-åriga liv så ni kan vara lugna 😉 ) Jag kan dessutom göra saker som är bra för miljön, utan att det syns i min koldioxidsdeklaration. Som exempel kommer jag ha som mål att undvika produkter med palmolja i 2019, utan att det kommer ge någon positiv effekt på min invägning nästa år. Surt! Men det är så det är.

Det är såklart irriterande för en miljönörd som jag själv att allt inte räknas med i teorin, när allt räknas i praktiken. De på IVL (Svenska Miljöinstitutet) som tagit fram Klimatkontot.se vet med största sannolikhet om att tjänsten inte är exakt, och har säkert utformat den så medvetet. De flesta jag pratat med som vägt in för första gången tycker redan nu att det är snudd på för krångligt för att de ska orka väga in. Om det hade varit ännu (!) fler frågor hade troligtvis ännu färre orkat fullfölja hela testet, vilket hade motverkat syftet med tjänsten.

Dessutom så skiljer sig de olika testarna för personliga utsläpp sig mycket åt. Vissa tester räknar inte med tjänsteresor, medan vissa räknar med antalet plagg man köper, medan vissa räknar in summan man konsumerat inom en viss kategori. Det finns ingen standard för hur man räknar ut sitt klimatavtryck och därför skiljer sig de olika tjänsterna sig markant. Jag hoppas att det snart ska bli lika naturligt för alla att klimatdeklarera som det är att göra en ekonomisk deklaration varje år. Men i väntan på att en allmän klimatdeklaration införs, så får vi helt enkelt hålla oss tillgodo med de tjänster som erbjuds idag.

Mitt bästa tips är att välja den tjänst som räknar in de mesta av dina utsläpp. Testa några test, och se om frågorna som ställs stämmer relativt bra överens med din nuvarande livssituation. För mig var den tjänsten som stämde bäst in på min livsstil Klimatkontot.se när jag testade förra året, för dig kanske det är Svalna, ClimatHero, Klimatkalkylatorn eller någon annan tjänst. (Eller så orkar du inte testa dig fram och tar bara Klimatkontot.se för att kunna tävla med mig och min siffra, det är helt okej det också.)

Man för att gå tillbaka till kärnan. Vad är det jag vill göra? Sänka mina utsläpp, och nå noll senast år 2030.

Vad behöver jag för att göra det? Till att börja med: En referenssiffra för att kunna följa utvecklingen av de åtgärder jag genomför.

Var mitt utsläpp 2018 exakt 5.9 ton 2018? Troligtvis inte. Det kan ha varit lite över eller lite under. Men eftersom jag använder mig av samma metod, kan jag jämföra mina siffror från två olika år, och på så sätt veta om jag är inne på rätt väg eller inte. Just nu så räcker det för mig.

När jag blir mer slimmad i mina utsläpp finns det förhoppningsvisa bättre tjänster som kan göra jobbet. Dessutom så går det inte att nå noll ton i utsläpp som privatperson i Sverige idag, eftersom den offentliga sektor i Sverige släpper ut ca 2 ton per invånare. Så för att lyckas nå noll (eller minusutsläpp, vilket kommer krävas för att vi ska nå 1,5-graders målet) så måste det till förändringar på större skala än på individens nivå. Det vill säga samhällsförändringar.

Samhällsförändringarna kommer inte bara att flyga på oss. Det kommer kräva år av arbete på bred front, som det alltid har gjort. Men i väntan på att hela samhället ställer om till fossiloberoende finns det inget som säger att man inte kan påbörja sin egen resa. Jag vet var jag ska, och jag vet var jag ska börja för att ta mig närmare målet. Jag kan inte låta okunskapen om jag släpper ut exakt 5,2 eller 6,7 ton stoppa mig. Det är inte det exakta talet som är det viktiga, det viktiga är att resan mot ett fossilfritt liv har börjat, och att jag gör mitt bästa för att inspirera andra att följa med på den resan.

Hoppas ni haft en fin start på det nya året!
/ Sally

Bild från promenad vid havet 1 januari 2019

PS. I inlägget ”Men Kina då?!” tar jag upp att det finns 3 olika sätt för länder att mäta sina utsläpp på. Det är därför som miljöfrågor snabbt blir så komplexa och samma person kan ha både rätt och fel samtidigt. Allt beror på vilka siffror som jämförs!

Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa en kurs i miljöledningssystem i vår och lära mig mer om detta. Hur olika företag och organisationer mäter sina utsläpp, vilka system som finns för att mäta och kontrollera och vilka för och nackdelar det finns med respektive system. Jag kommer självklart dela med mig av det smaskigaste med er.

1 reaktion på ”Stämmer uträkningen från Klimatkontot?”

  1. Bra skrivet det är är målet och resan som räknas inte vilken metod och exaktheten i mätningen som avgör om man går åt rätt håll

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *