Enkelt att investera hållbart

LUCKA 22 – Hållbara investeringar ??

Självklart vill man investera sina hårt ihoptjänade slantar på något som växer och som inte förstör planeten vi bor på. Men hur gör man? ? Det fina är att efterfrågan på mer hållbara investeringar nu har gjort att det finns flera ledstänger som man kan hålla sig i när man kastar sig ut i fonddjungeln!

  • Det finns sedan 2017 Svanenmärkta fonder och just nu finns det 17 fonder som klarar de hårda kraven ? Märkningen innebär att fonden ska uppfylla 25 obligatoriska krav som bland annat innebär att fonden måste avstå från investeringar i företag i vissa branscher (tex. kol och vapen) och påverka med sin äganderoll ?? Fondförvaltaren måste också göra en hållbarhetsanalys och prioritera de bättre företagen och årligen rapportera om sitt hållbarhetsarbete. En ökad transparens är också ett krav, det vill säga att helt enkelt berätta vilka aktier och obligationer fonden äger. Fonden måste dessutom ha ett kvalitetssystem för att klara kriterierna på längre sikt??
  • Fondgranskaren Morningstar.se har en hållbarhetsrakning som hjälper dig att välja bland alla fonder ? De har en ranking med ett hållbarhetsvärde och publicerar på sin sida de fonder med högst och lägst hållbarhetsvärde.
  • Hållbarhetsprofilen.se (som drivs av Sveriges forum för hållbara investeringar) finns en grundlig genomgång av olika fonder ? På deras hemsida finns det ett enkelt filtreringsverktyg som gör att du kan välja fonder efter olika parametrar, exempelvis fonder som väljer bort fossila bränslen. Det är bara att filtrera på det du tycker är viktigt och välja och vraka! ??‍♀️
  • TRINE är ett annat klockrent alternativ, som gör det lätt för privatpersoner att investera i solcellsprojekt ☀️ Investeringarna ger människor med låga inkomster tillgång till ren och billig el, och är projektet lyckat får investeraren tillbaka investeringen med ränta. Win-win! ???? Man kan själv välja typ av och längd på projekt. Jag använder själv TRINE och tycker det fungerar väldigt smidigt och dessutom känns det bra att mina små slantar hjälper några av de 1,2 miljarder människor som idag saknar tillgång till elektricitet ?

Att satsa på fonder som investerar i fossila bränslen, som världen är (relativt) enig om att fasa ut, är inte bara dåligt för miljön, det är med största sannolikhet inte heller det bästa för din plånbok ? Så kolla upp vad dina pengar läggas på och byt till ett hållbart alternativ, för dig och för planeten! Kom bara ihåg att avkastning och risk inte är kopplat till hållbarhetskraven ?

Syntolkning: Printscreen från Avanza.se som visar Stockholmsbörsens utveckling de senaste 3 åren

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *