Städerna går före

LUCKA 20 – Städerna går före ??

Även om enskilda länders mål och det internationella samarbetet när det gäller att nå 1,5-graders målet lämnar betydligt mer att önska, så finns det städer som har bestämt sig för att gå före och lämna fossilberoendet bakom sig! ????‍♀️??

  • Uppsala ska vara fossilfritt 2030 och klimatpositivt till 2050. De vann också WWF:s globala stadsutmaning och blev utsedda till världens bästa klimatstad 2018 ?
  • Londons borgmästare Sadiq Khan har ”declared a climate emergency” och staden har nyligen flyttat fram sitt mål från att vara fossilfritt år 2050 till år 2030 ??Yaaaay!
  • Köpenhamn har som mål att vara fossilfritt redan 2025 ?? De har redan gjort stora framsteg och minskat sina utsläpp med 21 procent från 2005 till 2011 ??‍♀️ (The Guardian)
  • 10 kommuner i Sverige har fått sina första koldioxidsbudgetar, i ett pilotprojekt med Uppsala Universitet och det samhällsrådgivande bolaget Ramböll ? En av kommunerna som är med är Borlänge som ska minska sina utsläpp av koldioxid med 16,4 procent varje år mellan 2020 och 2040 (SR)
  • Vancouver har som mål att vara fossilfritt 2050. Alla byggnader vara koldioxidneutrala år 2020 och invånarna ska göra 50 procent av sina resor med cykel eller kollektivtrafik (WWF) ??‍♀️

Syntolkning: Bild från en weekend i Köpenhamn i oktober 2018. Jag trodde knappt mina ögon när jag såg att cyklarna hade egna säten (!) på tunnelbanan! ? Lite annan approach än i Göteborg där jag sett en person bli utskälld av busschauffören för att hen försökte få med sin cykel (med punka) på bussen… ?

PS. Är du också intresserad av hållbar stadsutveckling kan jag varmt rekommendera Stadspodden ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *