Fossilfritt Sverige

LUCKA 18 – Vi har gjort det förut ??

2045 ska Sverige vara klimatneutralt. Det kan kännas som en kort tid att ställa om ett helt samhälle på 27 år, men faktum är att vi har gjort stora omställningar förut! ?

Några exempel:

  • 1855 började vi bygga järnväg i Sverige, 20 år senare var stambanan klar ?
  • 1950 fanns det 250 000 bilar i Sverige, 10 år senare fanns det 1,2 miljoner bilar ?
  • 1972 invigdes Sveriges första kärnreaktor i Oskarshamn, 13 år senare stod kärnkraften för halva vårt elbehov
  • 1995 fanns 5% av svenskarna på internet, idag är den siffran 95 % ?
  • Om man sagt till folk år 1990 att nästan alla skulle gå runt med en kombinerad kamera/brevlåda/bank/anteckningsbok/kalender i fickan 2018, hade nog ingen trott på en ??

När vi väl bestämt oss så går oftast fortare än vi tror! ?? Och det här med att bli fossilfri är egentligen inte så svårt, det enda vi behöver göra är att helt enkelt sluta använda fossila bränslen. Hur svårt kan det vara!? ?

De här faktan ☝?kommer från Fossilfritt Sverige, som är en plattform som startades av regeringen efter klimatmötet i Paris 2015 ? Där samlas aktörer (företag, kommuner, etc.) som delar uppfattningen om att världen måste bli fossilfri och att Sverige ska gå före i omställningen ??

När jag känner mig lite nere brukar jag gå in på Fossilfritt Sverige:s hemsida och då fylls jag alltid av hopp över allt som faktiskt redan görs! ??‍♀️

Tanken var att lyfta några coola exempel från Fossilfritt Sverige i dagens lucka, men jag vill istället lyfta hela plattformen och uppmana er att gå in och läsa själva ? Jag lovar att det kommer fylla er med hopp i kolmörkret! ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *