Klimatsmart semester

LUCKA 17 – Klimatsmart semester ??

Om man väl bestämt sig för att hålla sig på jorden, men ändå vill åka på en gottig semester, hur gör man då? ?  I dagens lucka tar jag upp några av de ställen där man kan hitta information och inspiration till sin klimatsmarta semester ?? Det har aldrig varit enklare att planera sin flygfria resa (förutsatt att man inte var med under Interrail’s glansdagar på 80-talet ?):

  • Facebook gruppen ”Tågsemester” är en grupp med drygt 35 000 medlemmar där medlemmarna delar med sig av sina bästa tips för att planera sin tågsemester ? Gruppen vann årets Blåslampa av Sveriges Konsumenter ?

En del av juryns motiverings lät så här:

”Gruppen kan lika enkelt ta dig igenom den ogenomträngliga djungel det kan vara att hitta rätt biljetter för en europasemester, som att hjälpa dig om du är strandad i Düsseldorf eller missade tåganslutningen i Degerfors. För konsumenter och av konsumenter – lustfyllt, hållbart och konsumentvänligt i kvadrat.”

Kan det bli bättre? ?

  • Vill man ha inspiration till var och hur man kan resa (utan att flyga) kan man följa Evelina som driver Earth wanderess ? Hon reser själv över hela värden och har besökt över 70 länder. Hon har slutat flyga, eftersom hon inte längre kunde rättfärdiga det, men det stoppar inte henne! I år tog hon bussen till Iran (!) från Sverige och gjorde flera spännande stopp längst med vägen ??? Imponerade! ??
  • Tjänsten Klimatsmartsemester.se gör det enkelt att jämföra olika resmål och deras klimatpåverkan ? Man anger resmål, reslängd, antal nätter och resenärer, sedan räknar tjänsten ut koldioxidsavtrycket av boende och transport. Hur enkelt som helst! ? Det är galet hur stor skillnad är mellan de olika alternativen ??
  • I Kalmar finns en av få resebyråer i Sverige som bokar tåg utomlands, ”Centralens resebutik i Kalmar?? Efterfrågan på tågresor är stor, resebyråns försäljningen av utrikesresor har mer än fördubblats, från 7 till 15 miljoner ? Så har du inget att göra under 2019 kan du starta upp en egen tågresebyrå, för efterfrågan lär inte minska ?

Syntolkning: Bild från Google Maps med en kartnål i Prag, där mina föräldrar träffades första gången under en tågluff 1991 ??

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *