Plasthjältar

LUCKA 11 – PLASTHJÄLTAR ??

Plast är ett stort problem då plasten dels tillverkas av fossil olja och dels inte bryts ner, vilket leder till ett stort lidande för djur i hav och på land ? Mikroplaster är ytterligare ett problem som vi troligen bara sett början på, men som tur är finns det flera hjältar som bestämt sig för att göra något åt problemet! ??‍♀️??‍♂️

? Volvo Cars kommer under 2019 sluta använda engångsmaterial av plast på deras kontor, serveringar och företagstillställningar. Helt rätt, engångsplatsen tillhör det förflutna! ???? Volvo får även extra pluspoäng för att ha beslutat att minst 25% av plasten i bilarna ska vara återvunnen år 2025


? Ica  gruppen följer efter och fasar ut engångsplatsen ? År 2020 ska engångsmuggar, engångstallrikar, engångsbestick, sugrör och tops tillverkas av papper eller andra biologiska material ?? Dessutom ska alla livsmedelsförpackningar till ICAs egna produkter vara återvinningsbara eller gå att återanvända till 2022 och till 2030 ska de bestå av återvunnet eller förnybart material. YAY! ??‍♀️

??????? Regeringen i England har under 2018 bestämt sig för att förbjuda sugrör, drinkpinnar och tops gjorda av plast. England ska också införa ett pantsystem för flaskor, liknande det vi har i Sverige. Well done! ?

? I Sverige har flera butiker anslutit sig till One Bag Habit, för att minska konsumtionen av plastpåsar. H&M, KappAhl, Lindex, Lagerhause, MQ, och Din Sko är några av butikerna som slutat tvinga på oss gratis plastpåsar. Äntligen! ???

? Flera länder har tagit det hela ett steg längre och helt enkelt förbjudit plastpåsar. Rwanda, Eritrea, Tanzania, Uganda, Botswana, Kenya, Taiwan, Bangladesh och delar av Indien har infört förbud mot plastpåsar! ??? I Sydafrika är det förbjudet att dela ut den tunnare sortens plastpåse som vi hittar i fruktdisken i våra mataffärer??

?? I Europa har Frankrike tagit på sig ledartröjan i kampen mot plasten ? Den tunna plastpåsen är redan förbjuden och från och med i januari 2020 blir det förbjudet att sälja plastglas, plastmuggar och plast ?? Hela picknicken ska gå att kompostera i en vanlig kompost! ♻️

 

Syntolkning: Min favorittygpåse som jag fick i present 2007 och som sparat mig många onödiga plastpåsar ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *