Polarbröd & MAX Hamburgare ställer om

LUCKA 10 ??

Här kommer första luckan i min förkortade julkalender (15 luckor) med exempel på länder, städer, företag eller privatpersoner som också hakat på resan mot ett fossilfritt liv! Först ut är 2 bolag som gör saker man kan käka.

Sedan februari 2015 har Polarbröd elbehov vid brödbakningen täckts av deras egna vindkraftsverk, efter en satsning på SEK 160 miljoner. De har också installerat solceller på deras bageri i Älvsbyn, viket ungefär motsvarar huvudkontorets energibehov. Till 2022 ska de tillföra förnybar energi till elnätet (som du och jag kan köpa!) och bli helt självförsörjande på förnybar el i hela koncernen. Dessutom har Polarbröd antagit målet att redan år 2022 nå 100% förnybara råvaru- och brödtransporter. Heja Polarbröd!

MAX Hamburgare gör kanske inte bara Sveriges godaste hamburgare, sedan 2018 är även hela deras meny klimatpositiv . Genom att plantera träd (som lagrar CO2) kompenserar de för alla produkters utsläpp, och för att vara på den säkra sidan kompenserar de för ytterligare 10%. Dessutom har MAX under de senaste åren infört en rad veganska och vegetariska alternativ på menyn som säljer som smör. Som den hamburgerälskande vegetarian jag är, gjorde jag glädjeskutt när det äntligen gick att få tag på en riktigt smaskig burgare på stan! Har du inte provat deras gröna burgare ännu, så gör det!

PS. Ekonomipriset till Alfred Nobels minne delas idag ut till två forskare med miljö- och klimatfokus. Hurra!

Syntolkning: En vegetarisk hamburgare och en kall bira efter en dag i backen i Åre, dit jag åkte med ett bekvämt nattåg från Göteborg 2017.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *