Vad spelar en grad för roll?

Jag förstår att det kan kännas löjligt att diskutera en grads uppvärmning när man bor i ett land där det inte är ovanligt att temperaturen skiljer sig 5 grader eller mer, från en dag till en annan. Vad kan då en liten fjuttig grad spela för roll? Faktum är att ”bara” en halv grads höjning av medeltemperaturen gör stor skillnad, och kan vara det som skiljer mellan liv och död för många människor.

FN:s klimatpanel Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), kom i oktober ut med en rapport som förtydligar skillnaderna mellan 1,5 och 2 graders höjning av medeltemperaturen på jorden. Rapporten är skriven av drygt 90 forskare från 40 olika länder. Den innehåller över 6000 vetenskapliga referenser, så det är inget litet hafsjobb.  Skillnaderna är tydliga och det är stora saker som står på spel.  Som exempel är mänsklighetens mat- och vattenförsörjning beroende av ett stabilt klimat.

Några av effekterna vid 1,5 grads uppvärmning:

 • 70 till 90 procent av korallreven försvinner.
 • Havshöjningen skulle bli 10 cm lägre jämfört med en 2 graders ökning. Det skulle betyda att 10 miljoner (lika många som hela Sveriges befolkning) färre människor skulle behöva fly
 • Risken för tröskeleffekter minskar, det vill säga att planeten själv sätter igång processer som förstärker uppvärmningen som inte går att stoppa.
 • Ökad risk för konflikter vid brist av vatten och naturresurser.
 • Tillgången på mat minskar. Näringsinnehållet i ris och vete sjunker. Fångsten av fisk skulle minska med 1,5 miljoner ton. (Den varma sommaren vi hade i Sverige i år gav den lägsta skörden på 25 år,  tänk då vad 10 eller 20 sådana somrar på raken kan göra)
 • Sannolikheten att havsisen skulle försvinna helt i Arktisk på sommaren är 1 gång per 100:e sommar.

Som ni förstår är det inte lattjo lajban vid 1,5 grader heller, men alternativet, en höjning med 2 grader eller mer av medeltemperaturen, är ännu värre.

Några av effekterna vid 2 graders uppvärmning:

 • Över 99% av korallreven skulle försvinna. Korallreven är inte bara hem till mängder av arter och otroligt vackra, reven fungerar också som viktiga vågbrytare för många ö-nationer, ger ett naturligt skydd mot erosion runt städer och bidrar med jobb och försörjning till miljontals människor.
 • Havshöjningen skulle bli 10 cm högre, jämfört med 1,5 grader. Detta innebär att fler områden blir obeboeliga.
 • Vi kan nå en tipping point vid 2 graders uppvärmning där planeten själv förstärker uppvärmningsprocesserna. Som ett exempel kan man ta smältningen av isen i Arktis.. Idag reflekterar den bort solljus med sin vita yta, men om den skulle smälta, skulle det mörka vattnet under bli synligt och dra åt sig värme vilket skulle göra planeten ännu varmare.
 • Ännu större ökad risk för konflikter och massflykt jämfört med 1,5 grader
 • Bristen på mat skulle öka ännu mer vid ett ännu varmare klimat. Fångsten av fisk skulle minska med 3 miljoner ton, alltså dubbelt så mycket som vid 1,5 grader.
 • Fler personer dör av värmeböljor och av sjukdomar som malaria och denguefeber som kan spridas till fler områden.
 • Havsisen i arktiskt skulle försvinna helt på sommaren minst en gång vart 10:e år

Effekter vid 3 grader uppvärmning eller mer
Just nu går vi mot en 3 eller 4 gradig ökning av jordens medeltemperatur. Det är ett scenario som gör det svårt för människor att överleva på jorden.

Vi går alltså mot vår egen utrotning om vi fortsätter med business as usual. De närmsta 10 åren är helt avgörande. Naturskyddsföreningen sammanfattar det hela bra:

” De bidrag som presenterades vid Parisförhandlingarna, inklusive EU:s åtagande att minska utsläppen med minst 40 procent år 2030, skulle i bästa fall bara begränsa uppvärmningen till omkring 3 grader – det vill säga en global katastrof.

Nu måste världens länder använda rapportens slutsatser för att stärka sina klimatmål vid det kommande klimattoppmötet COP24 i december. Sverige har hittills varit pådrivande för att EU ska höja sitt klimatmål och minska utsläppen, och måste fortsätta vara det.

I Sverige behöver utsläppen nå noll senast 2030. För att det ska lyckas måste ansvariga politiker snarast besluta om ett förbud mot att använda fossila bränslen efter 2030, och fasa ut de fossila subventionerna.” Naturskyddsföreningen

Tycker du fortfarande det känns lite med en grads uppvärmning? För att relatera kan du tänka på att medeltemperaturen under den senaste istiden bara skilde sig 5 grader från dagens medeltemperatur!  (Klotet, Sveriges Radio) Få grader gör alltså stora skillnader.

HÄR finns en sammanfattning av IPCC:s rapport. Du kan även läsa bra sammanfattande artiklar om skillnaderna mellan 1,5 och 2 grader hos SMHI, DN, Naturskyddsföreningen och Supermiljöbloggen .

I kommande inlägg tänkte jag försöka reda ut varför man mäter medelvärdet, vad ett ton koldioxid egentligen är och hur klimatförändringarna förväntas påverka Sverige. Har du någon fråga eller fundering som du klurar på så får du gärna lämna en kommentar eller maila mig på info@resanmotettfossilfrittliv.se. Det går också bra att lämna ett önskemål via Instagram 🙂

3 reaktioner på ”Vad spelar en grad för roll?”

 1. Hej! Så spännande och superviktig blogg! Är det miljövetenskap du pluggar ? Jag bor i Gbg så hoppas det kan bli tillfälle att ses vid något tillfälle! Är du medlem i sustainable influencers? Vi hörs!:)

  1. Resan mot ett fossilfritt liv

   Hej och stort tack! Ja, läser samhällsvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL) på Handels. Nej det är jag inte, vad är det? Absolut, det vore kul ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *