Sveriges klimatlag sågas, men det finns hopp!

Just nu pågår FN:s stora Klimattoppmöte i Katowice, COP 24. Här träffas representanter från alla läder som har skrivit under Parisavtalet och ska diskutera och (förhoppningsvis) besluta hur man ska göra för att nå 1,5-gradersmålet, eller åtminstone hålla oss under 2 grader. Jag är på helspänn! Jag vet inte när jag senast bevakade något med en så här stor förväntan.

Det är nu det gäller! En anledning att jag är så nervös är att det idag endast är ett fåtal länder som gör tillräckligt, och tyvärr hör inte Sverige till ett av de länderna. En insikt som jag fick efter att ha sett en föreläsning där Kevin Anderson, brittisk klimatforskare och gästprofessor vid Uppsala universitet, gav sin bild av Sveriges klimatlag, den 5 maj 2018. Här kan ni se den 20 minuter långa föreläsningen.

I november publicerades en rapport som publicerades i Nature Communications som visade vilken temperaturhöjning jorden beräknas ha år 2100 om man följer de åtaganden som respektive land har åtagit sig. Skulle alla länder i världen följa Europas lagstiftning och åtaganden hade vi gått mot en uppvärmning på 3.2 grader till 2100! Det är riktigt skrämmande. Orkar ni inte läsa hela rapporten så finns det en sammanfattning i The Guardian och en bild som tydligt illustrerar den uppvärmning som respektive lands lagstiftning leder till för hela världen.

Tanken med rapporten är inte att skrämmas, utan att skapa incitament för det civila samhället att kunna visa att deras ledare inte gör tillräckligt.

“It is interesting is to see how far out some countries are, even those that are considered leaders in the climate mitigation narrative,” said the study’s author, Yann Robiou du Pont of Melbourne University.”

Tidigare trodde jag, ganska naivt, att Sveriges klimatlag var vass, eftersom det är den bild som media och politiker i Sverige förmedlar. Kevin Anderson ger klimatlagen underkänt och han har fog för sin kritik. Jag fick ärligt talat en chock efter att ha sett filmen för första gången i september. Jag har sett den tre gånger till, och den är fortfarande tungt att ta in. Efter att ha sett den kan man inte förstå varför detta inte är på första sidorna, varje dag!

Om du är ett uns intresserad av vår gemensamma framtid – Se filmen! Dela den med alla du känner. Skicka filmen till alla politiker du kryssat till valet. Prata om den. Vi måste vakna från illusionen de flesta lever i. Illusionen om att Sverige gör tillräckligt.

Nedan har jag försökt sammanfatta föreläsningen och lagt till några andra relevanta länkar.

  • Generationen som växer upp nu har blivit sviken av tidigare generationer. Första rapporten från IPCC som sa att vi måste sänka våra utsläpp av koldioxid för att undvika en global uppvärmning kom 1990. I 28 år har man känt till vad som måste göras, men istället för att ta tag i problemet, när det fortfarande var relativt lätthanterligt, har man fortsatt vräka ut växthusgaser i atmosfären. 2016 var utsläppen 60% högre än 1990! 2017 gick utsläppen upp med ca 1.5%. Utsläppen har alltså ökat trots att man vetat om att människor kommer dö på grund av klimatförändringarna. Det är ett oförlåtligt svek och generationen som växer upp nu borde höja sina röster ännu mer, eftersom föräldragenerationen VETAT OM DETTA och ändå fortsatt på den ohållbara, fossila vägen.
  • Sveriges klimatlag som politikerna är så stolta över har allvarliga brister. Lagen inkluderar inte sjöfart, flyg eller import/export av varor. Detta är illa, då flyget och sjöfarten beräknas stå för 15% av Sveriges utsläpp. Dessutom importerar vi större delen av våra varor. Räknar man med det (vilket man givetvis borde) så har inte Sverige minskat sina utsläpp. Utsläppen har tvärt om ökat! Sverige är ledande när det kommer till klimatpolitik i Europa och därför är det alarmerande att Sveriges klimatlag har så stora brister. Andra länder tittar på vad Sverige gör och tar efter vår politik. Man borde därför förvänta sig mer av ett progressivt land som Sverige. Så även om vår klimatlag är bättre än många andras länders bristande politik, så räcker den inte på långa vägar.
  • Man förlitar klimatavtalet på teknik som ännu inte finns. Teknik som går ut på att suga ut koldioxid ur atmosfären, CCS. Som om det inte vore nog med att man fortsatt släppa ut koldioxid fast man visste om vilka konsekvenser det skulle få, har man också lagt ansvar på att den yngre generation ska ta fram teknik som ännu inte fungerar. Feel no pressure 90´s kids!
  • Man tar inte hänsyn till rättviseaspekten som är en del av Parisavtalet. Rättvisa är en stor del av Parisavtalet, men trots det tar vår klimatlag inte hänsyn till det. Ser man all koldioxid som mänskligheten har kvar att släppa ut om vi ska klara 2-gradersmålet som en stor paj, har Sverige, med sin pajbit, kvar mellan 300 och 600 miljoner ton koldioxid att släppa ut. Sen är det slut! Och när den är slut kan vi inte släppa ut ett enda gram koldioxid till om vi ska lyckas nå målet. Sveriges klimatlag bygger på att andra, fattigare länder, som inte har haft möjlighet att bygga upp sin infrastruktur, ska ta ett större ansvar än andra länder som redan släppt ut mycket mer. Detta står i strid med Parisavtalet.
  • Parisavtalet är mycket svårare att uppnå än vad politikerna erkänner. Om Sverige ska vara ärlig med sitt antagande måste vi minska vårt utsläpp med 10% i år och sen öka minskningen till 15% per år. De 6% som vår klimatlag förespråkar räcker inte på långa vägar.
  • Långsiktiga mål spelar ingen roll. Alla utsläpp vi gör idag kommer att stanna i atmosfären mellan 100 och 1000 år. Det spelar alltså ingen roll om vi har ett mål om nollutsläpp till 2045. Det som spelar roll är vad vi gör NU. De kommande åren är avgörande för vår framtid.
  • Den politik som förs idag garanterar ett misslyckande. Garanterar! Även om den genomförs så räcker den inte till. Vi måste tänka om. Vi kan inte förändra ett så här stort problem om man fortsätter att tänka som man gjorde på 1800- eller 1900-talet.
  • Politikerna behöver support. För att kunna genomföra de systemändringar som krävs så måste politikerna ha stöd. De förändringar som behöver genomföras kommer möta kritik från flera partier, från näringslivet och från media. Därför är miljö/klimatrörelsen/trädkramarna, eller vad man än väljer att kalla de som går i täten när de gäller dessa frågor, viktigare än någonsin. Politikerna behöver stöd av privatpersoner och företag för att kunna driva igenom den systemändring som krävs.

Det är därför som jag stått utanför Göteborgs kommunhus under tre dagar under hösten för att stötta kampanjen #Fridaysforfuture för att stötta Greta Thunbergs klimatstrejk och uppmärksamma klimatfrågans betydelse för politikerna. Mötena med människorna på klimatmanifestationerna ger mig mer kraft än föreläsningarna på universitet. Ni kan se bilder från manifestationerna på Resan mot ett fossilfritt livs Instagram. Haka mer än gärna på och ställ dig utanför ditt kommunhus nästa fredag!

Greta Thunberg bad medierna att börja behandla krisen som en kris i sitt inledande tal på COP24. Hon bad också människor runt om i världen att inse att våra politiska ledare har svikit oss. DN har citerat talet och det finns att läsa här.


Jag trodde naivt att Sveriges klimatlag var riktigt vass, nu vet jag att den inte är det. Dessutom stod det klart under hösten att 1,5-gradesmålet med största sannolikhet inte kommer kunna att uppnås. Något som inte heller Kevin Anderson tror på längre.

Detta gör ont att ta in, jag vet. Jag tänker på detta flera gånger varje dag. Men det är bara att genom att ta in detta och genomföra de radikala förändringar som krävs som vi kan uppnå resultaten som krävs för att undvika en katastrof. Jag tänker göra allt jag kan för att nå nollutsläpp senast 2030, för att ge upp – Det är inget alternativ. Sverige kan fortfarande bli det första fossilfria välfärdslandet. Vi vet vad som måste göras och nu är det dags att göra det.

Samtidigt finns det hopp. Vi kan halvera utsläppen i världen till 2030, med befintlig teknik och befintliga lösningar! För att klara det måste alla krafter mobiliseras. Alla privatpersoner, alla företag och alla politiker måste gå samman, och personligen tror jag att det är exakt det vi har sett början på. Gobal Climate Action Summit är ett exempel på ett fantastisk initiativ som samlade flera företag och ledare, världen över, som vill ställa om. I fredags, den 30 november 2018, samlades människor på över 100 platser i Sverige och på hundratals andra platser över hela världen, för att visa sitt missnöje med den politik som förs. Bollen är i rullning, för människor som har insett vidden av krisen har fått nog.

Det finns människor som agerar med all sin kraft, och därför finns det också hopp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *