Vision – Mitt drömsamhälle

Om vi ska sluta med fossila bränslen, vad ska vi göra istället? Var ska vi? Att irra omkring utan riktning känns inte vettigt. Här är några punkter som jag vill ska uppfyllas i mitt drömsamhälle. Att kalla det för vision är kanske att ta i, men det är åtminstone någon form av färdriktning!

  1. Lätt att välja rätt. Idag läggs för mycket ansvar på individen. Det måste vara lätt att välja rätt, och för att det ska bli möjligt måste subventioner till fossila bränslen bort. Det ska vara snordyrt att köpa eller göra något som skräpar ner och löjligt lätt, trevligt och ekonomiskt lönsamt att göra rätt.
  2. Gröna städer vilket inkluderar städer med frisk luft, rent vatten, delningsekonomi, urban mining (att man återvinner de material som redan finns i samhället) och effektivt resursutnyttjande.
  3. Levande landsbygd. Ett jordbruk som är en kolsänka i stället för att bidra med fossila utsläpp. En landsbygd där det går att leva ett gott liv och där det lönar sig att ge djuren ett bättre liv.
  4. Cirkulär ekonomi. På en planet med ändliga resurser fungerar det inte att vi köper saker för att sedan kasta bort dem. Vi måste ha system som stöttar en cirkulär ekonomi fullt ut.
  5. Det ska vara billigare att laga och uppdatera en produkt än att köpa en ny. Det är helt galet att det idag är billigare att köpa nytt än att laga det vi har! Kan det bli mer ohållbart än så? Detta betyder att vi måste ha en ökad tjänstesektor som inte beskattas i absurdum och att de produkter som väl tillverkas ska vara schyssta produkter och teknik som hjälper oss, inte tvärt om. Det vill säga produkter som är skapade för att hålla i en livstid, som går att förbättra och uppdatera under produktens livscykel och som inte är tillverkade för att kasta bort efter en säsong eller en (1!) användning.
  6. Tid. Vi står inför ett tekniksprång i form av självkörande bilar, nanoteknik, AI, BI och digitalisering. Tid är en få resurser som vi inte kan återskapa. Att arbeta 40 timmar i veckan är inte rimligt. Vad ska vi göra med all ny teknik som skapas om inte utnyttja den och låta den göra jobbet åt oss så vi kan använda vår tid åt det och dem vi gillar? Dessutom kan vi inte fortsätta att konsumera och producera som om vi har 4 jordklot i Sverige när vi bara har 1. Det fanns ett starkt motstånd mot att ta bort lördagen som arbetsdag och det finns ett starkt motstånd idag mot arbetstidsförkortning. Däremot finns det ingen idag som vill ha tillbaka en arbetsvecka med sex arbetsdagar. Vi måste lära av historien.
  7. Internationellt samarbete och ansvarstagande för en planet med lyckliga planetskötare, istället för utarbetad och stressad arbetskraft på en utbränd planet där de livsförsörjande ekosystemen förstörs.
  8. Ökad fysisk och psykisk hälsa för planetens invånare och givetvis ökad jämställdhet, vilket alla skulle tjäna på. Jag har tappat räkningen på hur många runt omkring mig som gått in i väggen eller som äter medicin mot psykisk och fysisk ohälsa. Ohälsan i samhället måste minska drastiskt. Mycket kommer vi få på köpet av gröna städer, en levande landsbygd och mer fri tid. Människor som själva kan styra över sin tid och stressar mindre mår bättre.
  9. Lagar och skatter som får hållbara företag och organisationer att blomstra. Dvs. förbud mot fossila bränslen och andra giftiga ämnen som exempelvis ftalater. Genom att ha för slapp lagstiftning skjuter man sig själv i foten eftersom det är samhället, dagens befolkning och kommande generationer som står för miljökostnaderna. Genom att lagstifta så att företag står för kostanden för sina utsläpp så frigör man den fantastiska innovationskraft som dessa besitter.
  10. God välfärd inom planetens gränser. En skola som lär ut relevant kunskap, en sjukvård där man får rätt vård i tid, en äldrevård som man ser fram emot, en kollektivtrafik i världsklass som man kan skryta om, möjlighet till utveckling för medborgarna hela livet, och allt detta inom planetens gränser. Det är något jag drömmer om!

Jag har aldrig levt fossilfritt, så jag vet inte exakt vad det innebär i detalj. Men en sak vet jag säkert, och det är att vi måste ställa om från vårt fossilberoende, det är en så kallad ”dead end road”. Vår livsstil idag dödar både människor och djur. Som ett exempel så dör det varje år 7 miljoner människor på grund av luftföroreningar (Källa: Rapport från WHO). Räknar man även in de konsekvenser en temperaturökning på över 2 grader skulle innebära med förstörda ekosystem, ökenspridning, havshöjning, skördar som slår fel, kollaps av marina ekosystem, smältande isar som gör jorden ännu varmare osv., är det svårt att se en framtid för planetens 9 eller 11 miljarder människor. Jag vill ha en livsstil som inte förstör för människor som lever idag eller för kommande generationer.

Att vi inte vet exakt var vi kommer hamna, när vi gör oss fria från vårt fossilberoende, ger oss en möjlighet att forma vår gemensamma framtid. Det är inte läskigt att ställa om, det är läskigt att fortsätta på vägen som vi vet kommer leda till en fruktansvärd förgörelse av allt det vi älskar och lever av idag.

 Bildkälla 1, Bildkälla 2, Bildkälla 3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *