Gör en lista – Förändra en sak per år

2013 var jag 19 år och pluggade i Adelaide, Australien. Jag åt kött, drog mig för att källsortera, köpte nya kläder så fort jag hade råd (inte för att jag behövde nya), flög givetvis på semester, feströkte, hade ingen aning om vad elen jag använde hemma kom ifrån, hade aldrig cyklat till jobbet eller till skolan och köpte mina första aktier med målet att få avkastning så snabbt som möjligt.

Under hösten 2013 så gick en vän bort i en tragisk olycka och jag började fundera på vad det är som viktigt på riktigt. Av allt det vi gör, vad är det som egentligen betyder något? Jag bestämde mig för att jag skulle försöka lämna jorden som en liten bättre plats, och ett första steg innebar att jag skulle minimera min negativa påverkan på den. Jag hade tidigare tänkt i förbifarten att vissa av sakerna jag gjorde var ohållbara, som att äta kött, men jag hade varit duktigt på att tränga undan de tankarna. Tillslut insåg jag att om jag skulle vara sann mot mig själv skulle jag vara tvungen att göra det som jag ansåg vara rätt. Motvilligt insåg jag att jag stod inför en livsstilsförändring.

Men hur skulle jag börja? (Miljö)problemen på jorden kändes komplexa och svåra att ta in och koppla till mitt eget liv. Då kom jag på idéen att göra en lista och förändra en sak per år för att göra det mer greppbart. Jag insåg att jag inte skulle kunna förändra allt samtidigt, utan att jag skulle vara tvungen att dela upp det. Att göra någon form av extrem Biggest loser-bantning, hade antagligen lett till att jag gett upp och snabbt fallit tillbaka till mina gamla vanor. Om jag håller mig till mitt plan och gör en sak per år, och lever tills jag är 80, kommer jag hinna bocka av 60 saker som gör världen lite bättre! Det känns hoppfullt.

Att själv göra något åt det man faktiskt kan påverka lindrar inte bara klimatångest, det ger också ringar på vattnet! Som exempel så väljer fler och fler i min egen familj idag vegetariskt istället för kött. Ju fler som hoppar på tåget och ställer om, desto fler miljövänliga alternativ kommer komma ut på marknaden.

Mitt tips är därför att göra en egen lista. Det är en oerhörd skön känsla att veta att man är på väg mot något nytt, något bättre. Det är svårt att förändra allting på samma gång. Men en sak per år blir förändringen både konkret och hanterbar. Alla börjar någonstans, och du kan starta redan idag!

Här är min lista, och som ni ser så har det vissa år faktiskt blivit mer än en förändring.


År 1 – 2014
1. Sluta feströka.
Rökning är inte bara dåligt för miljön utan dessutom förfärligt för ens egna och andras hälsa! Bättre hälsa och mindre utsläpp, win-win!
År 2 – 2015
2. Äta vegetariskt.
Kött är en av de största utsläppskällorna av koldioxid och det går även åt mycket vatten under ”tillverkningen”. 2050 kan det finnas mer plast i havet än fisk och fisket är en av de största nedskräparna. Det är helt enkelt inte försvarbart att fortsätta äta kött och fisk. Jag äter inte bara mer hälsosam mat idag, jag mår dessutom betydligt mycket bättre och har minskat mitt avtryck. Win-win!
År 3 – 2016
3. Sluta färga håret.
Det var ruskigt svårt att sluta färga håret efter 10 år och mängder av färgkombinationer, men jag sparar inte bara tid och mycket pengar, jag slipper dessutom släppa ut starka kemikalier helt i onödan. Win-win igen!
4. Adoptera alla framtida husdjur.
Istället för att bidra till en ohållbar avel, så valde vi att adoptera vår nya familjemedlem från ett djurhem. En ensam kisse fick ett nytt hem och vi fick en ny älskad familjemedlem. Win-win!
År 4 – 2017
5. Flyga max en gång per år privat och endast inom Europa.
Detta har öppnat upp för ett helt nytt tankesätt. Jag uppskattade verkligen den flygresan jag gjorde och läste på mer om resmålet. Nu ser jag fram emot att upptäcka all fantastisk natur som finns nära och att tågluffa i Europa, istället för att slentrianmässigt boka billigast flygbiljett. Jag har varit på andra sidan jorden men knappt varit i våra grannländer. En skandal som det ska bli ändring på!

År 5 – 2018
6. Endast använda förnybar energi hemma.
Den kanske lättaste förändringen. Det var bara att justera elavtalet och vips, ingen mer fossil energi när man tänder lampan eller sätter på spisen. Wiho! Koldioxidbanting har aldrig varit lättare.
7. Satte målet att leva fossilfritt till 2030 och vägde in.
8. Tog tjänstledigt för att studera miljöfrågor på heltid för att lära mig mer och sprida kunskap.
Genom att skriva ner delar av det jag lär mig här hoppas jag kunna sprida kunskap och väcka tankar. Denna här punkten har ju precis påbörjats, så är svårt att utvärdera den ännu. Men jag jobbar vidare och hoppas att det ger resultat!

År 6 – 2019 [Uppdaterad 14 januari 2019]
9. Sluta flyga på semester med fossila flygplan
helt
I detta inlägg  berättar jag mer om varför jag bestämde mig för att ge upp semesterflygandet helt, eftersom jag inte längre kan komma på en enda anledning som rättfärdigar för mig att fortsätta flyga på semester. Istället har jag flera flygfria resor som jag ser fram emot!


Kommande punkter att bocka av:

  • Sluta flyga på semester helt (2019)
  • Sluta äta palmolja
  • Sluta använda engångsprodukter
  • Installera solceller
  • Äta veganskt hemma
  • Bara handla second hand

Andra saker som jag börjat göra men som inte står med på listan ovan, är att börja cykelpendla (inte varje dag, men under den ljusa årstiden), handla det mesta till hemmet second hand och se över mina mini-investeringar. Det ränkas kanske inte som livsstilsförändringar, men det är ytterligare ministeg i rätt riktning.

En intressant iakttagelse är att nästan alla punkter ovan kändes som ENORMA saker att genomföra till en början. Som stora berg som skulle bestigas. Men när jag ser tillbaka i backspegeln så känns alla dessa saker som självklarheter som sker per automatik idag. Nu när jag väl lyckas bryta mina vanor skulle jag aldrig vilja gå tillbaka till hur jag levde tidigare. Detta trots att jag tidigare älskade både rött kött och att flyga kors och tvärs över jorden. Man kan jämföra det med när rökförbudet infördes på krogen. Folk klagade då, men idag finns det (nästan) ingen som vill gå tillbaka. När man vet bättre och tagit sig över tröskeln, så gör man helt enkelt bättre val.

Har du testat att ha en liknande lista? Eller har du någon annan idé om hur man genomför en personlig förändring? Lämna gärna en kommentar eller skicka ett mail till info@resanmotettfossilfrittliv.se

1 reaktion på ”Gör en lista – Förändra en sak per år”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *