Min sista flygresa?

Jag ska strax berätta om min sista semesterflygning, men först lite flygfakta, för att värma upp.

  • En undersökning av Sifo 2017 visade att 58 procent av svenskarna reser utomlands minst en gång om året (Källa: GP). 2018 visade en liknade undersökning att 3 av 4 svenskar flyger utomlands varje år. Källa: Ny teknik
  • Resandet ökar och 2040 riskerar Utsläppen från svenskarnas inter­nationella flygresor att bli högre än hela Sveriges övriga ­rapporterade ­utsläpp! Källa: SvD
  • En flygresa Stockholm-madrid ger utsläpp på ungefär ett halvt ton koldioxid. Källa: DN Så även om flygen har blivit något effektivare, säger det sig självt att det inte är hållbart att fortsätta att flyga om den hållbara utsläppsnivån ligger på 1,5-2 ton per person år. Vi måste ju kunna äta och bo med och kan inte bränna hela kolbudgeten på en weekend!
  • Svenskarna flyger ungefär 7 gånger så mycket som snittmedborgaren på jorden. Källa: DN
  • På 25 år har flygtrafikens utsläpp nästan fördubblats! Källa: DN

Tillbaka till min senaste semesterflygning: Det var i början av 2018 och vi hade bestämt oss för att spendera semestern i Östersund, för att kombinera en träff med min mans syster, få fina naturupplevelser och äntligen få se lite snö. Planen var att ta tåget, och vi var beredda att både lägga mer tid och hosta upp fler av våra dyrt förvärvade slantar för att undvika flyget. Här skulle det resas klimatsmart!

Som vanlig var det mycket som skulle stämma. Båda två skulle kunna ta ledigt från jobbet samma dagar och min mans syster och hennes sambo, som båda är studenter, skulle inte vara inne i en hektisk studieperiod. Vi lyckades tillslut hitta ett datum som fungerade för alla fyra, och det var dags att boka! Jag klickade mig förväntansfull in på SJ:s hemsida, men kände snabbt hur hoppet föll. Året innan hade vi gjort samma resa och bekvämt tagit nattåget tur och retur från Göteborg, men nu fanns det inga direkta nattåg! Hur jag en klickade mig runt var det här den enda resan jag hittade.

Ett 2 timmars stopp i Sundsvall mellan 03:14 och 05:03! Om tågen gick i tid vill säga. Tusan! I Mölndal och Göteborg så låser man tågstationerna på natten och jag antog att samma sak gällde i Sundsvall. Jag såg framför mig att jag skulle stå ute på perrongen i minusgrader i två timmar med all packning och frysa. I vanliga fall kanske jag hade kunnat härda ut och se det som en ”rolig grej att berätta om efteråt” men till saken hör att jag var höggravid i snart sjunde månaden och inte laddad för fler strapatser. Så vi tog den enkla vägen och bokade ett flyg istället. Flyget kostade mindre än halva tågpriset och som tog 2 timmar istället för 12. Trots att vi var villiga att betala mer och resa längre tid så tog vi av bekvämlighetsskäl flyget i stället för tåget. Det kändes som ett misslyckande.

Radioprogrammet Kaliber gjorde ett intressant inslag om detta i veckan, Klimatresan heter avsnittet. Deras reportrar testade att ta tåget till Mallorca. Reportrarna hade en vecka på sig, och deras tågresa tog så lång tid (eftersom flera nattågslinjer har lagts ner i Europa) att de bara kunde spendera en dag på ön, övriga 6 dagar på veckan gick bort som resdagar. Dessutom kostade deras tågresa 10 000 kronor jämfört med en sista minuten med flyg, som kostade 400 kronor och bara tog några få timmar!

Det här gör det så tydligt att det krävs systemändringar. Det måste bli lätt att välja rätt! Det miljövänligare alternativet kan inte vara både dyrare, svårare att boka, obekvämare OCH ta längre tid. Då kommer majoritet av befolkningen aldrig att välja det! Och så kan vi inte ha det, eftersom vi har ett 2-graders mål vi måste klara och för att göra det måste vi vända utsläppen neråt senast år 2020.

På vägen hem från Östersund tog vi ett nattåg som gick hela vägen utan stopp, och under vistelsen i Östersund hyrde vi en elbil från en bilpool. Men det spelar ingen roll, vår flygresa dit stod ändå för oförsvarbart stora utsläpp.

De senaste åren har jag flugit. Mycket. Jag har varit i flera olika länder i Europa och även besökt Australien, Asien, Latinamerika, Nordamerika och Mellanöstern. Kors och tvärs har jag flugit och jag har verkligen älskat det! Att med egna ögon få upptäcka och utforska ett nytt land. Det har varit lätt, roligt och bekvämt att flyga, men nu är det slut på det. Jag kommer inte nå mitt mål att leva fossilfritt 2030 om jag fortsätter.

Jag har bestämt mig! Den 19 januari 2018 gjorde jag min sista semesterflygresa. Jag stannar på marken.

Jag har försökt argumentera med mig själv, men det finns inte längre en enda försvarbar anledning att fortsätta flyga på semester med fossila flygplan. Inte en enda. Under 2017 hade jag någon tanke om att man ändå kan göra en flygresa per år, men jag vet ju att det inte går, så nu lägger jag ner flygandet. Vad är det som är så kul med att flyga att det ger mig rätten att förstöra för kommande generationer? Att resa för att se vacker natur, samtidigt som man förstör den är kontraproduktivt, och långt ifrån hållbart. Dessutom finns det hur många fantastiska ställen att upptäcka som helst som man kan ta sig till med tåg, buss eller bil. Det ser jag fram emot!

Jag kan inte på heder och samvete lova att jag kommer stanna på marken i all evig framtid. Kommer det eldrivna flygplan som går på förnybar el, om jag befinner mig i en krissituation, eller har ett arbete som kräver att jag flyger, kommer jag kanske att sätta mig på ett plan igen. Men jag ska göra allt jag kan för att undvika flyga med fossila flygplan i framtiden! Det får räcka nu.

Hur gör du? Flyger du på semester? Om ja, hur motiverar du det?

Lämnade ett soligt västkusten.För mellanlandning i Stockholm

 

För att tillslut komma fram till Vinterstaden

 

Gled runt i vår hyrda elbil

Stod för andra gången i mitt liv på längdskidor i lånade kläder. Är inget jag kan rekommendera om man har foglossning, men det är en annan obekväm historia…Magiskt vackert vinterlandskapMagiskt vackert vinterlandskap

I väntan på nattåget hem

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *