Koldioxiddeklaration 2017 – Invägning

Jag har vägt in! Med hjälp av Klimatkontot (en gratis tjänst framtagen av Svenska Miljöinstitutet) har jag kunnat räkna ut mitt utsläpp av koldioxid för år 2017, genom att svara på några olika frågor om min livsstil.

Målet är att leva fossiloberoende/fossilfritt till år 2030. Planen är att jag kommer göra en koldioxidsdeklaration/klimatdeklaration varje år fram till 2030 för att kunna följa utvecklingen. För att börja kunna mäta behöver man ha ett startvärde och här är mitt. Mitt utsläpp av koldioxid år 2017 var 7,3 ton. 

 

En ensam siffra säger ingenting, så för att sätta siffran 7,3 ton i perspektiv kommer här några jämförelsetal:

  • Medelsvensken släpper ut 8 ton koldioxid per år (Naturvårdverket 2008) Senare siffror pekar på 11 ton per svensk.
  • Världsmedel ligger på 6 ton koldioxid per år (IPCC 2014)
  • Den hållbara nivån ligger på ca 1 ton per år (varierar mellan 0,7-1,5 ton beroende på källa)

Mitt utsläpp för 2017 var alltså på tok för högt för högt för att vara hållbart, men man börjar alltid någonstans. Som en jämförelse sprang jag 10 km för första gången i mars 2014 och det kändes då ohyggligt långt och var fruktansvärt jobbigt. Drygt 2 år senare, i oktober 2016 sprang jag 42 km utan att plågas allt för mycket. Allt går om man ger sig själv rätt förutsättningar, tränar och inte ger upp. Att springa ett maraton kändes också som ett snudd på omöjligt mål, som gav mig fjärilar i magen och fick mig att tvivla flera gånger. Men om det gick, varför skulle inte det här gå? Har ju dessutom 12 år på mig innan jag ska passera målsnöret den här gången!

Men vad bestod då mina utsläpp av? Det visade sig att den största delen 5,3 ton (73%) av mina utsläpp bestod av mina transporter! Det måste vara något av en bedrift i sig, eftersom jag 2017 inte ens ägde en bil…

Jag har stoppat in siffrorna jag fick fram i Klimatkontot i Excel och fick fram följande:

 

Den allra största delen av mina utsläpp bestod utan tvekan av de tre flygresor (tur & retur) jag gjorde 2017. Om jag inte flugit förra året skulle mitt utsläpp ha sjunkit med 3 ton! Helt galet.  Klimatkontot gör det väldigt uppenbart att det finns en enkel åtgärd nära till hands för att sänka mina utsläpp, och ger även förslag på åtgärder.

För att nå ner till 0 till 2030 måste jag sänka mitt utsläpp med minst 0.6 ton per år. Challenge accepted!


Några kommentarer om mitt 2017

Sysselsättning: Arbetade heltid

Speciella händelser: Gifte mig. Valde att stanna hemma i Sverige på bröllopsresan, delvis av klimatskäl. Blev gravid och var tvungen att införskaffa en ny garderob.

Åtgärder: – (Invägningsår, så har ingen tidigare data att jämföra med)

Övrigt: Jag reflekterade mycket över klimatet, men levde i princip på som vanligt.

Tankar inför kommande år: Jag är övertygad om att jag kommer klara av att sänka mitt utsläpp 2018 jämfört med 2017, trots att jag flyttat till en större bostad vi renoverat och familjen införskaffat en bil. Sänkningen kommer komma ändå, bara genom att jag kraftigt minskat mina flygresor. Vi får se vid årsskiftet, då kommer nästa koldioxidsdeklaration.


 

För den som vill nörda ner mig så finnas alla mina svar på de olika frågorna nedan med några kommentarer. Klimatkontot är det bästa verktyget jag hittat för att mäta sina personliga utsläpp, men det är ändå ett relativt trubbigt verktyg. Den tar till exempel inte hänsyn till vad för typ av produkter man konsumerat eller vad för typ av bil man åkt med eller om man åkt bil med bilpool eller samåkt.

Bostad – 0.6 ton
Flerbostadshus
53 kvadratmeter
2 boende i bostaden
Ursprungsmärkt eller miljömärkt el
Tänker på hur värmen används, men kan använda ännu mindre
Vet ej lägenhetens dominerande värmekälla
Temperatur inomhus 22-23 grader
Vet inte hushållets årliga elanvändning
Jag tänker på hur elen används, men skulle kunna använda ännu mindre
Ett kombiskåp med kyl och frys
En TV och en dator som står på flera timmar per dag (Nja, men oftast alltid en apparat igång)
Duschar 6-10 minuter per dag (Dock duschade jag 3 av dessa duschar i simhallen, så då kanske det räknas in i konsumtionskategorin egentligen?)
Har ej snålspolande kranar och duschmunstycken hemma
Använder lite vatten, inga droppande kranar, diskar inte under rinnande vatten

Resor – 5,3 ton
23 flygtimmar (En privat resa till Zadar, Kroatien och 2 tjänsteresor, varav en över atlanten)
10 mil taxi/år (Grov uppskattning, men åkt taxi hem från stan några gånger)
900 mil/år i bil från bilpool eller hyrbil (Har fått skjuts och samåkt till träningar, tävlingar och till landet. Borde räknas som bilpools-kategorin då?)
Äger ingen bil
Stadsbuss 30 min / dag
Långdistansbuss 300 mil / år
Pendeltåg 3 min / vardag
Långdistanståg mil/år 2600 (2 resor, en till Östersund och en till Stockholm)
1 h pendelfärga / år (Åkt ut till Skärgården)

Konsumtion – 0,6 ton
2-3 byxor
2-3 jackor och ytterplagg
4-6 klänningar (Bröllop och gravid)
4-6 par lätta skor (Bröllopsskor x2, träningsskor)
4-6 toppar och t-shirts
2-3 tröjor
6-7 Övrigt, tex mössor, underkläder, sportkläder (deltog i x-antal lopp där man fick T-shirts i målgång oavsett om man ville eller inte och var tvungen att köpa nya underkläder pga. graviditet.)
0 % begagnat

1 foto- och videokameror
1 mobiltelefon
1 övrig teknik (Klockradio)
0 % begagnat

Inga möbler eller heminredning köptes (Men däremot köpte jag ett gigantiskt partytält…)
1-5 sminkartiklar
6-10 schampo, balsam, lotion, tvål, rakgel, etc.
1-5 tidningar (Får lokaltidningen hemskickad ”gratis”)
1-5 magasin (Är med i två föreningar som skickar ut tidningar varannan månad)
Lagt 3000 kr/år på husdjur (Borde ju vara rätt stor skillnad vad jag gjort för dessa pengar? Kattmat, veterinärvård, eller försäkring borde inte ge samma koldioxidsavtryck?)
2 kulturbesök per månad (bio, konsert, sportevenemang)
Träning (gym, sportaktivitet, yoga. etc) 4 per vecka (Jag antar att jag inte ska räkna med när jag springer och simmar utomhus? Isf hade siffran varit högre.)
1 kroppsvårdsbesök per månad (frisör, spa, massage)  (Varit hos frisören 4 gånger)
Källsorterar allt, alltid (dock bara hemma, har oftast inte funnits möjlighet till det när jag varit utanför hemmet)

Mat – 0,8 ton
Vegetarisk (inget nötkött, fläsk, fisk, fågel eller viltkött)
Fler än 10 portioner á 100 gram baljväxter (bönor, linser, ärtor, soja mm)
3-5 portioner á 100 gram Quorn
3-5 portioner ägg (2 ägg motsvarar 1 portion)
Slänger upp till 0.5 kg mat per vecka
1 liter mjölk, fil, yoghurt per vecka
400 gram ost och smör per vecka
100 gram matfett (olja, margarin) per vecka
Mindre än 0.5 kg frukt från Norden per vecka
1-2 kg importerad frukt per vecka
1-2 kg grönsaker från norden per vecka
1-2 kg importerade grönsaker per vecka
0.5-1 kg juice per vecka
200-400 gram godis, glass, chips och choklad per vecka
Upp till 1 liter öl, vin, sprit per vecka
0.3-0.7 liter kaffe per dag
2-5 brödskivor per dag
Åt mest kolhydrater från pasta och potatis

1 reaktion på ”Koldioxiddeklaration 2017 – Invägning”

  1. Pingback: Koldioxiddeklaration 2018 – Resan mot ett fossilfritt liv

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *