Jag som skriver den här bloggen heter Sally Mattsson. När bloggen startar år 2018 är jag 24 år gammal och släpper ut ungefär 7.3 ton koldioxid per år. När år 2030 inleds, och därmed också förhoppningsvis mitt fossilfria liv, kommer jag vara 36 år.

Jag bor i Mölndal, utanför Göteborg, med min familj. Den består av min legotokiga man, vår son (som föddes i april 2018) och vår katt som kallas för Pipen för att han mjauar så mesigt.

På fritiden tycker jag om (läs älskar) att träna och tävla i sporten swimrun. Sporten går ut på att man två och två tar sig fram på land och genom vatten. Allra mest tycker jag om att träna och tävla i Göteborgs vackra skärgård. Det är en endorfin- och adrenalinkick utan dess like, att tillsammans med sin partner ta sig fram genom naturen! Jag tycker också mycket om att resa, gå på konserter, galoppera och äta och dricka gott tillsammans med vänner.

Det finns kort sagt mycket som jag tycker är roligare än att skriva om min fossilfria resa, men det finns ingenting som jag tycker är viktigare. Vi måste vända våra utsläppskurvor neråt nu, för att ha en chans att klara Parisavtalet.

I ett demokratiskt samhälle har alla möjligheten att höja sin röst och det är det här som jag tänker använda min till. Jag hoppas innerligt på att den gamla klyschan, ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något” stämmer.

Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Just nu är jag tjänstledig från min tjänst som Super User för att plugga miljöfrågor på heltid, fram till juni 2020. Jag hoppas kunna dela med mig av det jag lär mig här, på ett inte alltför torrt sätt. Klimatförändringen är vår tids ödesfråga, så inget kan egentligen vara mer spännande!

Jag drömmer om att Sverige ska bli det första fossilfria landet. Ett land där människors och djurs hälsa är bättre än vad den är idag och ett land där hållbara företag och organisationer kan frodas. Jag tror att livet blir bättre och roligare för alla när vi slutar med vårt fossilberoende.

 

Kort om mig

 • När jag var yngre spenderade jag all min tid i stallet och tog mitt styrelseuppdrag som pantburks-ansvarig i Lilla Ungdomssektionen (LUS) på största allvar
 • Jag har alltid varit samhällsintresserad och engagerad och blev partipoliskt aktiv som 14-åring. 2016 lämnade jag partipolitiken då jag inte längre stod bakom partiet och den nya inriktningen
 • Jag brukar ofta få höra att jag pratar för fort
 • Jag tycker om utmaningar och har tävlat i Modern Femkamp. Att vid 20-års ålder lära sig fäkta, skjuta och crawla var en tokig utmaning som slutade med en bronsmedalj på SM
 • Jag dricker helst mitt kaffe med havremjölk
 • Jag har testat alla hårfärger man kan ha och gick under en period runt med svart snedlugg
 • Jag har bott ett år i Adelaide och studerat företagsekonomi vid University of South Australia
 • Jag är ingen kvällsmänniska och brukar somna i soffan till På Spåret på fredagar…
 • Jag tycker naturvetenskap är bland det häftigaste som finns
 • Min första stora kärlek i livet var en svartvit-fläckig häst som hette Lajban
 • Jag och min bästis har ett motto som lyder följande ”Klarar man Fysik B, då klarar man allt”